fbpx

Továbbra is a The Qualitons a legexportképesebb magyar zenekar

Elkészült a nemzetközi zenei színtéren aktuálisan legpiacképesebb magyar előadók névsora. A HOTS – Hungarian Oncoming Tunes könnyűzenei exportiroda évente kétszer méri fel a hazai terepet ebből a megközelítésből, az előzőhöz hasonlóan a friss listát is a The Qualitons vezeti.

Idén második alkalommal frissült az exportképes hazai előadók névsora. A 15-ös lista ugyan nem objektív mérőszámokon alapul, inkább pillanatfelvételként értelmezhető, ugyanakkor rendszeresen több mint háromszáz magyar kreatív szakember és könnyűzenei előadó véleményét kérik ki.

A zenei exporttevékenység javarészt szabadjelentkezéses események és konferenciák partneri hálózatából áll. De vannak olyan showcase fesztiválok és programok, amelyek a lokális exportirodák ajánlására támaszkodva választják ki azokat a produkciókat, amelyek adott pillanatban leginkább megfelelnek a piac keresletének, és megérettek a nemzetközi bemutatkozásra.

Az idei második szonda az élmezőnyben minimális változást mutat.

A leglátványosabbat a Platon Karataev nőtt idén. A Qualitons meg tudta tartani vezető pozícióját. Az első öt produkció közé felkapaszkodott a Fran Palermo is.

Ezúttal nem került fel a 15-ös listára az Ivan & The Parazol és a Blahalouisiana. Nekik az utóbbi időben érzékelhetően a további magyarországi építkezés került a fókuszukba.

A shortlist új előadói produkciói között három fiatal női előadó, Ohnody, Deva és Saya Noé szerepel.

A teljes idei sorrend, az 1-sőtől a 15-ik helyezettig (zárójelben az előző helyezés):

Qualitons (1.), Platon Karataev (7.), Mörk (2.), Bohemian Betyars (4.), Fran Palermo (9.), Middlemist Red (8.), Lazarvs (3.), Belau (6.), Ohnody (28.), Devil’s Trade (15.), Jónás Vera Experiment (14.), Anahit (13.), Deva (-), Apey (12.) és Saya Noé (22.).

A HOTS – Hungarian Oncoming Tunes zenei exportiroda mentori tevékenységgel igyekszik támogatni a nemzetközi karrier felé is nyitott magyar produkciókat. Szakmai programjaik közül kiemelkedik az Outbreakers’ Lab, amely során intenzív tréningen vehetnek részt azok a produkciók, amelyek a nemzetközi ismertség ajtajában állnak.

Nyitókép: The Qualitons, fotó: Ács Kata

A rovat további cikkei