Korsók százaiban azonosították az ókori bort egy egyiptomi királyné sírjában. A sírban olyan feliratos táblákat is találtak, amelyek szerint a királyné a központi kormányzati hivatalokért volt felelős, ez is igazolhatja azt a feltételezést, hogy Meritneith fáraói ranggal uralkodott.

Egy egyiptomi, német és osztrák régészekből álló csapat Meritneith egyiptomi királyné sírjánál végzett feltárást – számol be a Heritage Daily cikke alapján a National Geographic.  Az ásatáson több száz lezárt agyagedény került elő.

Meritneith az I. dinasztia idején volt fáraói hitves és régens. Annak ellenére, hogy neve nem szerepel az Újbirodalom királylistáin, ő lehetett az ókori Egyiptom első női uralkodója. Számos pecsétlenyomat és feliratos tál alapján Dzser, Dzset és Den fáraókkal hozható kapcsolatba, a feltételezések szerint Den anyja és Dzset felesége lehetett.

A kutatók a közelmúltban az egyiptomi Abüdoszban lévő sírját vizsgálták, amelyet 1900-ban fedezett fel Flinders Petrie. Petrie ásatásai során egy nagy föld alatti kamrára bukkantak, amelyet kisebb sírok vettek körül, köztük legalább negyven szolgák számára kialakított nyughely.

A legutóbbi feltárás során több száz lezárt korsót találtak, amelyekben 5000 évvel ezelőtti bor nyomait azonosították. Krisztus előtt 3000 körül a Nílus-deltában már virágzott az uralkodói borkultúra, miután Egyiptomba Levantéból bevezették a szőlőtermesztés gyakorlatát. Az iparág az Egyiptom és Kánaán közötti kereskedelmi kapcsolatok révén jött létre a korai bronzkorban.

„A sírban végzett ásatásoknak sikerült új történelmi információkat is feltárniuk Meritneith életéről és uralkodásának időszakáról” – mondta dr. Dietrich Rau, a kairói Német Intézet igazgatója.

Nyitókép: Egyiptom Turisztikai és Műkincsügyi Minisztériuma