Nem felvételről sugárzott előadás lesz, nem is élő közvetítés, hanem interaktív játék a nézőkkel a Zoom felület segítségével.

Megszökött az állatkert tigrise, jelenti be a híradó. Mindenkinek az a célja, hogy mihamarabb megtalálják. Ezért a város összes lakójától, így a nézőktől is azt várják, hogy segítsenek a keresésben, és tájékozódjanak folyamatosan. De a média ennyire koherens és tiszta szándékú nem lehet. A tigris csodákat tesz, állítják egyesek. A tigris gyerekeket tép szét, állítják mások. A tigris egy megváltó, állítják egyesek. A tigris egy fenevad, állítják mások. Rémhírmédia, üvöltik egyesek másokra. Propaganda, harsogják vissza mások egyesekre.

A Michaela-ügy Gardenö Klaudia negyedéves bábrendező és Komán Attila ötödéves dramaturg kezdeményezése. A produkcióhoz filmbejátszásokat is forgattak, de az előadás jelentős része élőben zajlik. Sőt a nézők is átvehetik a cselekmény irányítását. Szinte összes karaktert a negyedéves és végzős színész osztály hallgatói alakítják, akik virtuózan váltogatnak élő és felvett önmaguk között az előadás virtuális világában.

A Michalea-ügy című Zoom-termi előadást már több mint tizenöt alkalommal játszotta az alkalmi társulat diákközösségeknek iskolai órák keretében. A fiatalok nagyon jól fogadták az újszerű produkciót.

Az előadáshoz a Zoom felületen lehet csatlakozni, és előny, ha valaki tud chatüzenetet írni és váltogatni a szobák között, mert akkor valóban cselekvő résztvevőjévé válhat a produkciónak, amely a média működésébe és a hírek tálalásának útvesztőibe enged betekintést. A nézők egy fiktív magyarországi város lakói, akik arra egy reggel ébrednek , hogy a szokásos reggeli gyerekműsort rendkívüli hír szakítja meg: megszökött az állatkert tigrise. A város lakói videóhíradón keresztül kísérik figyelemmel a tigris útját a településen, egészen a végkifejletig.

Az előadás szövegkönyve Gianina Cărbunariu Tigris című drámája nyomán készült, Komán Attilával adaptálta. Az interjúfüzérként is értelmezhető eredeti szöveg magában hordozta annak a lehetőségét, hogy a médiára és ellentmondásos működésére helyezzék a hangsúlyt. Ennek érdekében megalkották a fiktív város fiktív Videóhíradóját és annak két riporterét. Az előadás egy bizonyos pontja után már két párhuzamos csatornán folyik a Videóhíradó, és a nézők választhatnak, melyiket nézik, de akár ugrálhatnak is az egyik és a másik csatorna Zoom-szobája között.

A produkcióban élőben Berényi Nóra, Börcsök Olivér és Váradi Gergely színész hallgatók működnek közre, felvételről Ion Curteanut és Du Tianzét láthatjuk. A felvételeket Berényi Andor, a FAMU filmrendező hallgatója készítette.

Az előadást december 13-án este nyolckor órakor mutatják be, jegyet vásárolni az jegy@mannaprodukcio.hu email címen való regisztrációval lehet, a felület használatáról mindenki részletes információt kap.

Fotók: Berényi Andor/Manna Produkció