Nemcsak drámákból, hanem az elmúlt egy év észt animációiból és dokumentumfilmes terméséből is válogat az idei Észt Hét. A legfrissebb alkotásoknak a Művész távmozi ad otthont április 29. és május 4. között.

Nyitófilmként Veiko Õunpuu igazi lappföldi westernje, Az utolsók látható, melyben a főszereplő dilemmája, hogy a szülőföldet vagy az egyéni érdekeket részesítse-e előnyben. A kapitalizmuskritikus alkotást az Észt Kulturális Alap 2020-ban az év játékfilmjévé választotta, valamint ez a film lett Észtország hivatalos jelöltje a 93. alkalommal átadandó Oscar-díj nemzetközi játékfilm kategóriájában is.

Ezt követi egy másik, hazájában szintén számos díjat nyert film, a Rain. A szívhez szóló történetben egy észt család életébe pillanthatunk bele, ízelítőt kapva testvéri szeretetről, törődésről, gyűlöletről és arról, hogy mit jelent embernek lenni.

Az Észt Hét harmadik napján végre megérkezik az A. H. Tammsaare klasszikus regényéből készült film, az Orcád verítékével is, amely 2019-ben az Oscar-shortlisten is szerepelt.

Az Egy évnyi dráma a színházlátogatók (és nem látogatók) dokumentumfilmje. A színházrajongó Észtországban 2017-ben megjelenik egy álláshirdetés: olyan embert keresnek, aki még soha nem járt színházban, és végignézné a 2018-ban készült összes előadást. A 450 jelentkező közül a 21 éves vidéki varrónőt, Alissija-Elisabetet választják ki, akinek új hivatásával megváltozik az élete.

Az észt dolce far niente érzést a Fred Jüssi természetfilozófussal készített A létezés szépsége hozza el. A természet titkos ösvényein csámborogva, az égen úszó felhőket órákon át bámulva, a tábortűz édes-füstös ölelésében elmerülve hagyjuk magunk mögött a város zaját és a gazdasági felemelkedést.

Az Észtország XX. századi történelmi traumáit a rendező-írónő családjának visszaemlékezésein keresztül bemutató Elfojtott emlékeket pedig nemcsak a vásznon, hanem könyv formájában is megismerhetjük. A vetítések után a filmek alkotóival beszélgetnek. Az Észt Héten a filmek mellett irodalmi, művészeti és nyelvi programok, valamint játékok is várják az érdeklődőket.

Nyitókép: Az utolsók