fbpx

Egy háborús fotós készítette el a fotótörténet első romantikus képeit

A 166 éve készült romantikus sorozaton egy viktoriánus-kori szerelmes pár látható.

Roger Fenton 1819-ben született a Manchester közelében található Heywoodban. Fenton a 19. század egyik legnagyobb hatású fotográfusa volt, noha alig egy évtizeden át foglalkozott csak ezzel a művészeti ággal. Bár a krími háborúban készített felvételeinek egyes aspektusait mind a mai napig övezi némi ellentmondás, az tagadhatatlan, hogy ő volt az első haditudósító fotográfusok egyike. Fenton 1853 őszétől a British Museum első hivatalos fényképésze volt és ő fényképezte ekkoriban a királyi családi portréit is.

Az itt látható 4 képből álló sorozatot A Romance címmel 1854-ben készítette az akkor 35 éves Fenton. Fotótörténeti dokumentumokból tudjuk, hogy hasonló című (Photographic Romance) sorozatának két fotóját a Fényképészeti Társaság 1855-ös évente megrendezett kiállításán is bemutatták.

A brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonát kezelő The Royal Collection Trust gyűjteményében található képek az 1980-ban publikált First Photographs. People, Places, and Phenomena as Captured for the First Time by the Camera című könyvben is megjelentek, mint az első szerelmes történet („First Love Story”), melyet fényképezőgéppel örökítettek meg. A fotótörténet híres első képeit ismertető könyv szerkesztői megemlítik, hogy a harmadik képen látható intim jelenet valószínűleg az első fényképes felvétel lehet egy csókról/pusziról.

A teljes cikk a maimanohaz.blogon olvasható.

A rovat további cikkei