Az ASCE tagtemetői Európa-szerte minden év májusának végén egy héten keresztül szerveznek különféle kulturális programokat, hogy felhívják az európai polgárok figyelmét a temetők fontosságára – ehhez a nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozik kiállításával a Nöri is, idén első alkalommal. Valamennyi rendezvény célja az európai temetők különleges örökségének megismertetése, hangsúlyozva a köztük lévő hasonlóságokat és megmutatva a különbségeket.

Az Egy hely, ahol… című kétnyelvű (magyar, angol) kiállítás kapcsán Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója arra mutatott rá, hogy a történelmi sírkertek különleges helyszínek, tulajdonképpen egy-egy ország történelmének és művészeti örökségének fontos lenyomatai. „A Fiumei úti sírkertben látható kiállításunkkal szeretnénk idehozni az európai történelmi temetők hangulatát. Ahogyan nekünk a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető különleges tér, úgy Európa-szerte felfedezhetők olyan sírkertek, amelyek különleges látványvilágukkal az adott ország kultúrájáról mesélnek. A képek sok ország számos városába elvisznek, és arra csábítanak, hogy fedezzük fel ezeket a lenyűgöző helyszíneket személyesen is” – tette hozzá a főigazgató.

A Nöri 2021 őszén két magyarországi temetővel, a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhellyel és a Salgótarjáni utcai zsidó temetővel csatlakozott a Jelentős Európai Temetők Szövetségéhez, valamint az Európai Temetők Kulturális Útvonalához. A szövetség tagjai történelmi vagy művészeti szempontból fontos temetők gondozásával foglalkoznak Európa 27 országának több mint 100 városában.

A kiállítás annak a kiadványnak a legjavát tárja a közönség elé, amely 15 ország 37 temetőjének hangulatát villantja fel az ASCE fennállásának húszéves évfordulója alkalmából. Valamennyi bemutatott sírkert egyedi és sokszínű, ugyanakkor hasonlít is egymáshoz: közös európai történelmünk fejezeteinek lenyomatát hordozzák, és felfedezésre várnak. A kiállítás augusztus végéig látható a Fiumei úti sírkert árkádsorán.

Képek forrása: Nemzeti Örökség Intézete