Hét esti hangverseny, öt matinékoncert, egész nap nyílt mesterkurzusok, előadások és közel negyven fellépő várja a közönséget. Az idei fesztivál a Versek és vonzások címet viseli, mivel a fesztiválon Fellegi Melinda költőnő költeményeit kortárs zeneszerzők ? Dragony Tímea, Kovács Zoltán és Zombola Péter ? megzenésítésében hallhatja a közönség. Fellegi Melinda első verseskötete éppen a fesztivál ideje alatt jelenik meg.


fab_2018_kreativ_web_600x423.png
Kokas Katalin és Kelemen BarnabásFotó: Emmer László

 

Az esti koncertek műsorán többek között Bach, Händel, Mozart, Schönberg, Debussy, Sosztakovics, Prokofjev, Schubert, Schumann, Ravel, Poulenc és Schnittke művei hallhatók majd a fellépő művészek egyszeri és különleges kamaraformációinak előadásában. Az esti hangversenyeken valódi sztárszólisták lépnek majd színpadra a világ minden tájáról. A fesztivál énekművésze a Junior Prima-díjas Horti Lilla mezzo-szoprán lesz, de a fellép Szalóki Ági is Balogh Kálmánnal az oldalán. A rangos zenészeken túl Molnár Piroskával, Hámori Gabriellával és Eperjes Károllyal is találkozhat a közönség. A 18 év alattiak nemzetközi hegedűversenyen mérhetik össze tudásukat, ahol a zsűri elnöke a legendás Shlomo Mintz lesz. A verseny nyitó- és gálakoncertjének helyszíne a Zeneakadémia Solti Terme lesz.


josegallardo_600x400.png
José GallardoFotó: Festiva Academy Budapest Facebook-oldala

 

Valódi könnyűzenei csemegének ígérkezik az argentin tangó est José Gallardo és Kelemen Barnabás előadásában, valamint az InFusion Trio fellépése vonósnégyes kísérettel az Európa hajón. Minden este élő cigányzene lesz a Café Vianban, és ? ahogy eddig is ? idén is lehetőséget kapnak az amatőr zenészek is a közös muzsikálásra.

 

?A kezdetekben minden zene kamarazene volt? ? írta Gustav Mahler. A Fesztiválakadémia a közös zenélés örömét teszi átélhetővé, kiszakít a mindennapokból a zene által teremtett ?csillaggal ékes, roppant, tiszta térben?.

 

A program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.