A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál idén június 24-26. között várja a közönséget olyan művészek koncertjeivel, mint Snétberger Ferenc, a Venti Chiavi Trió, vagy a jazzben és klasszikus gitárzenében egyaránt otthonosan mozgó Pusztai Antal gitárművész.

Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait, az évek alatt világ összesen 34 országából fogadott művészeket. A nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

„Nehéz másfél év van mögöttünk, a vírus nem kímélte a világot. Bezárkóztunk, védtük magunkat és szeretteinket, megváltozott az életünk. Kevesebbet lehettünk együtt, színházban, koncerteken, vagy akár csak egy jó étteremben. Sok rendezvény lebegett bizonytalanságban, aztán maradt el vagy húzódott az online térbe. Tavaly a Balatonfüredi Gitárfesztivál is így járt. Az első hullám bizonytalansága, a határátkelés nehézségei, a karantén lehetetlenné tette, hogy meghívottjaink eljöjjenek hozzánk.

Idén ismét nekifutottunk a szervezésnek. A zenének, a gitárnak élni kell, sokunk lelke vágyik az élő zene élménye után! A fesztivált megelőző több hónapos munka még mindig bizonytalanságban telt, de egyre inkább látszott, hogy az idei évben, ha visszafogott keretek közt is, de ismét szólhat hangszerünk a Balaton partján” – mondta Eötvös József.

Az első koncert június 24-én a 2019-ben a világ legnagyobb nemzetközi versenyén, az amerikai GFA versenyen második helyezett Venti Chiavi Gitártrió különleges „Magyar est” elnevezésű koncertje lesz. Méltán büszkeségei ők Magyarországnak, hiszen ezen a versenyen a világ legjobbjai mérkőznek a díjakért. Tagjai (Ritter Zsófia, Tóth Álmos és Kormos Balázs) egyenként is megállják helyüket a színpadon, trióban pedig zseniálisak.

A második estén, június 25-én Pusztai Antal játszik. Koncertje utazás lesz a klasszikus zenétől a jazzig. Mindkét műfajban nagy nemzetközi versenyeket nyert, a neve jól ismert a világon. A Bécsben élő művész számos világsztárral is játszott egy színpadon, mint például Bireli Lagrene, Pat Metheny vagy B.B. King.

A fesztivál utolsó estéjén Snétberger Ferenc játszik. Kitüntetései és díjai sorába nemrég került a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztje is. A közönség kitüntetése pedig az, hogy elfogadta a meghívást és elmegy a Balatonfüredi Gitárfesztiválra, hogy megajándékozzon minden résztvevőt a zenéjével.

A fesztivál Balatonfüred Önkormányzatának és az NKA-nak támogatásával valósul meg. A koncerteken való részvétel ingyenes, de a helyszínek korlátozott befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött. Részletek és regisztráció a https://balatongitar.hu/ oldalon.

Nyitókép: Venti Chiavi Trió. Fotó: Borovi Dániel