A 39. Magyar Sajtófotó Pályázat anyagából rendezett 39. Magyar Sajtófotó Kiállítást szabadtérre költöztették szervezői, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Capa Központ. A körülményekhez így alkalmazkodva, a megszokott színvonalon, mindenki biztonságára ügyelve mutathatják be a tavalyi esztendő legjobb, legérdekesebb sajtófotóit július 15-től.

A Műcsarnok segítő szándékát elfogadva az ország legnagyobb kiállítási csarnoka mellett, a Hősök teréről indítva, az Olof Palme sétány elejére telepített új installáción nézhetik meg ezúttal az összes díjazott fotográfiát az érdeklődők.

A megnyitóra – amely szokás szerint ünnepélyes díjátadó is egyben – a Műcsarnok lépcsőin kerül sor, a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt. Megnyitó beszédet mond Erdei Anna immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese. A megnyitón adják át a Capa Központ által a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya partnerségével alapított fotóriporteri életműdíjat is az idei díjazottnak, Benkő Imrének.

A Magyar Sajtófotó Pályázat portálján (https://www.sajto-foto.hu) lesz látható a MÚOSZ-nagydíját elnyert fotóriporterrel, valamint három másik díjazottal készült videóbeszélgetés. 

A kiállítás megnyitóján már megvásárolható lesz a pályázat anyagából készült, minden esztendőben megjelenő Az év fotói című album, amely a Műcsarnok könyvesboltjában, illetve a Capa Központban is kapható lesz. A kiállítás augusztusban Debrecenben, szeptemberben Gödöllőn, majd Békéscsabán is – szintén szabadtéren – látható lesz.

A Magyar Sajtófotó szervezői nagy figyelmet fordítanak a sajtóban megjelenő képek méltó megjelenésére, ezért hozták létre néhány éve a Molnár István-díjat. A díjnyertes pályamű a kiállításon is látható.

A Szigeti Tamás rendezésében készült tárlat augusztus 15-ig látogatható.

Nyitókép: Természet és tudomány egyedi 1. helyezett: Szabó Irma Szomjas vagyok című képe