fbpx

Egy hétig Budapest lesz a kortárs ékszerek fővárosa

Idén szeptemberben ismét a kortárs ékszereké lesz a főváros. Szeptember 12–18. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a korábban Ékszerek éjszakája néven megismert Kortárs Ékszerhét Budapestet (BJW) a FISE – Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület közreműködésével.

A rendezvény legfontosabb célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kortárs ékszer műfaját, lehetőséget adva a hazai és külföldi alkotóknak legfrissebb munkáik bemutatására. Idén ősszel több mint húsz helyszínen találkozhatnak majd az érdeklődők az eseményhez kapcsolódó kiállításokkal, programokkal Budapesten, a szentendrei Mana és a pécsi Ezüstláz Galériában.

Az egyhetes eseménysorozat alatt a hazai művészek egyéni vagy csoportos kiállítása mellett sor kerül a nemzetközileg meghirdetett pályázati anyag bemutatására is, melynek a Hybridart Space Galéria ad otthont.

Az idei év hívószava: paradox.

A kiállítási anyag egyszemélyes zsűrije a kortárs ékszertervezés egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású alakja, a holland Gijs Bakker. Bizonyosan ennek is köszönhető, hogy idén minden eddigit túlszárnyaló jelentkezési anyag érkezett be a felhívásra. Így biztosak lehetünk abban, hogy egy kimagaslóan izgalmas és tartalmas kiállítás vár a nézőkre. A pályázati anyag, a Paradox kiállítási darabjai szeptember 12. és 25. között láthatók a Hybridart Space Galériában.

 

Daniela Malev: Brossok

Idén is lesznek tárlatvezetések a helyszínen, ahol a szervezőcsapat maga viszi körbe az érdeklődőket, mélyebb bepillantást engedve a kiállított pályázati anyagba.

Ugyanebben a térben kerül sor Edőcs Márta üveg- és ékszertervező művész kifejezetten az esemény alkalmából készült sorozatának bemutatására is. Az ékszerek eladásából befolyt összeg egy része pedig az esemény jövőbeni működését segíti elő.

A szervezők nagy gondot fordítanak arra, hogy a szélesebb közönség mellett az alkotói közegnek is értékes programokat szervezzenek, amelyek a művészek szakmai fejlődését segíthetik elő. Ebben az évben több előadáson, workshopon és portfolio review-n vehetnek részt az érdeklődők.

Gijs Bakker egyszemélyes prezentációval örvendezteti meg a hazai közönséget a belváros szívében található Három Holló Kávéházban.

Az esemény másik meghívottja, Charon Kransen New York-i műgyűjtő, kurátor pedig egy online előadáson mesél majd a művészekkel való együttműködésről. Emellett egy jelentkezéses alapon működő szakmai konzultációt is tart a hazai tervezők számára.

A harmadik előadó a nemzetközi elismerésnek örvendő alkotó, könyvszerző Daniela Malev, aki szakmai beszámolója mellett szeptember 19–23. között a Kredenc Műteremben tart ötnapos szakmai workshopot.

Az egyéni vagy csoportos kiállítások mindegyike saját programmal is készül az ékszerhét során, ahol az érdeklődők személyesen is megismerkedhetnek az alkotókkal és alkotásaikkal.

Szeptember 16-án, pénteken este díjátadásra kerül sor, amelyen a kapcsolódó kiállítások alkotóit, illetve a Paradox pályázati anyag kiállítóit ismerik el. A díjak számos külföldi kiállítási lehetőséget és értékes ajándékcsomagokat tartalmaznak. Az esemény védjegyeként megismert, gyöngyöt formázó porcelán díjtárgyat az idei évben is Herter Katalin kerámiaművész készítette. A rendezvényt Góg Angéla erre az alkalomra tervezett ételei színesítik.

Újdonság, hogy ebben az évben a lelkes érdeklődők is kipróbálhatják magukat alkotóként Fazekas Veronika ékszertervező művész workshopján, a Kastner Kommunity közösségi terében, szeptember 17-én, szombaton 10 és 14 óra között.

Az esemény szervezői: Biró Zsófia Gizella, Fekete Fruzsi, Neuzer Zsófia, Roskó Mária, Tengely Nóra.

Bővebb információk itt.

A nyitóképen Rémiás Szilvia Zita Bodylight című alkotása.

A rovat további cikkei