A hazai diákszínjátszást koordináló szervezet, az idén 32 éves Országos Diákszínjátszó Egyesület régi hagyományt felelevenítve rendezte meg idén újra hétnapos táborát. A közel harminc táborlakó Magyarország egész területéről érkezett, hogy napközben személyre szabott tréningeken, este ingyenes színházi előadásokon, koncerten vagy filmvetítésen vegyen részt.

A délelőtti idősávban három fiatal színházi szakember, Barna Lilla, Lakos Fanni és Czakó Máté dolgozott a saját csoportjával a hét végére elkészülő rövid, új bemutatókon, míg Fábián Péter színpadi szövegírást tanított a végül önálló jelenetekkel előálló diákoknak. Délutánonként a táborlakók újabb módszerekkel és fogásokkal ismerkedtek: Csató Kata bábos ismereteket, Rozs Tamás kreatív zenét, Barna Lilla színpadi mozgást, Tárnoki Márk színészmesterséget tanított a résztvevőknek. A tábor fénypontja volt a zárásként előadott közös örömzene.

A szervezők gondoskodtak arról, hogy esténként se unatkozzon senki: Gera Anita és Józsa Tamás rendívül sikeres táncháza mellett a fellépők között üdvözölhették Mácsai Pált, Grecsó Krisztiánt és Kollár-Klemencz Lászlót, Beck Zoltánt és Vecsei H. Miklóst, Pál Andrást és Rozs Tamást, továbbá Szabó Rékát. A művészekkel az előadásokat követően Jászay Tamás beszélgetett, ahol a nézők kérdései is elhangzottak.

Az ODE Táborral párhuzamosan zajlottak a III. Országos Diákszínházi Fesztivál (ODF) eseményei is,

melyen összesen 135 diák lépett színpadra. Diákszínjátszók érkeztek Gyomára többek között Nagykállóról, Nyíregyházáról, Veszprémből, Szentesről, Győrből és Budapestről. Az ODE gondoskodott arról, hogy az éppen nem fellépő diákok is tanulhassanak: ők Gera Anita és Pallagi Ákos tréningjein vehettek részt.

A Csáki Judit, Naszlady Éva és Körömi Gábor alkotta zsűri idén az online nevezéssel beérkezett előadások közül tizenkét produkciót, köztük egy filmet nézett végig a fesztivál három napja alatt. A jó hangulatú szakmai beszélgetések mellett a csoportok munkáját arany, ezüst és bronz minősítéssel ismerték el, emellett számos csoportos különdíjat, illetve színészi elismerést nyújtottak át a Gyomai Víziszínpadon megrendezett ünnepélyes záróeseményen.

Az ODE vállalásának köszönhetően a fesztivál összes előadásáról professzionális videófelvétel készült, melyet a csoportok megkapnak. Az ODE Tábor és a III. ODF eseményeiről a szervezet közösségi oldalain napi videóbeszámolók tekinthetők meg.

A tábor és a fesztivál eseményei idején a Magyar Drámapedagógiai Társaság csoportvezetői tréninget bonyolított Gyomán: a felnőtt résztvevők Ungvári Sári, Szalai Ádám és Uray Péter irányítása mellett mélyíthették el meglévő tudásukat, illetve tehettek szert új készségekre.

Augusztus közepén tehát egy héten át Gyoma volt a hazai diákszínjátszás fővárosa: diákok, csoportvezetők, pedagógusok, szervezők, művészek és újságírók kétszáznál is többen voltak jelen az eseményeken.