Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjén minden koncert költészeti forrásból építkezik vagy verssel indul. Caramel akusztikus koncertet ad, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint a Weöres Sándor nyomán készített Lámpafény című koncert tízéves jubileumát ünnepli Kaposváron. Egy színpadon játszik Tóth Gabi és a Loyal zenekar, közös koncerttel érkezik a Kávészünet és a Kaukázus, fellép Gerendás Péter, de a Hunyadkürti György 70 éves születésnapjára készülő, fesztiválnyitó gála is bővelkedik zenében.

Nagyobb lélegzetvételű és mini verszenei koncertek is lesznek: az Eleven Költők Társasága, valamint Molnár György és barátai mellett több előadó és zenekar vesz részt a versenyprogramban.

A produkciók többsége verseng a rangos Kaleidoszkóp-díjért, amellyel milliós összdíjazás jár. 

Idén is nevezhettek nem hivatásos előadók, társulatok, zenekarok és alkotók saját produkciókkal. Így a Versmondó és verszenei szalon vers- és prózamondó versennyel és minikoncertekkel, a versszínházi versenyprogram előadóestekkel, elbeszélő költemények és verses drámák színpadi feldolgozásaival, performanszokkal, a Versfilmek mozgóképes költészeti alkotásokkal várják a publikumot és a megmérettetést.

A versszínházi előadások között van a Radnóti Színház és az Ördögkatlan Fesztivál produkciója, a Győri Nemzeti Színház, a pécsi Escargo Hajója Társulat, a fővárosi Helytelenek Társulat és a Déryné-program, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, a szlovákiai Csavar Színház, a Komáromi Jókai Színház és a Symbol Polgári Társulás. Önálló esttel mutatkozik be Ács Tamás és Molnár Bence, közös előadással érkezik a Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház,Szolnoki Szigligeti Színház és a Forrás Színház, és három előadással lesz versenyben a Csiky Gergely Színház.

Láthatja a közönség a Hamletet és A helység kalapácsát új köntösben, Babits Jónás könyvét két különböző előadó feldolgozásában és Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című drámáját versbetéttel. Gyerekeknek szól majd Varró Dániel A leprikónok átka bemutatója. Megrázó élménynek ígérkezik a 152 lépés Auschwitz felé című előadás, láthatunk költészeti performanszt Wass Albert verseiből, és izgalmas lesz a Kezdhetek élni című Petri György-est is.

Pilinszky János Tilos csillagon című zenés színpadi estjét mutatja be Juhász Anna, Pátkai Rozina Minka és Horváth Kristóf, vagyis Színész Bob, a vers pingpong című impro előadásával érkezik Lutter Imre és Takács Bence, és hangoskönyv-ősbemutatót tart a Hívásra szól a csönd című kötetéből Turczi István.

Egész héten ingyenesen látogatható a Vers a falon című kiállítás, amelynek középpontjában a 20. század nagy magyar klasszikus írói, költői állnak, eredeti kéziratokkal, autográf levelekkel, dedikált kötetekkel, első kiadású könyvekkel és folyóiratokkal, amiket a Könyv és Társai Antikvárium és a Magyar Versmondók Egyesülete biztosít, Gyulai Attila és Debreczeny Zoltán festőművészek versképeivel, költői portrék grafikáival. A hétvégén a versmondás, a versfilmek és a mini koncertek uralják majd a programot, klasszikus és kortárs költők alkotásainak tolmácsolásával.

A versenyprogram zsűrielnöke Bagossy László Csokonai-díjas rendező, dramaturg és tanár. Tagjai Szűcs Katalin Ágnes Jászai Mari-díjas dramaturg, kritikus, Borbély Sándor Kaleidoszkóp-díjas színművész, Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző és Turczi István Prima Primissima díjas, József Attila-díjas költő. Az előadások a Csiky Gergely Színházban,Szivárvány Kultúrpalotában és az Együd Árpád Kulturális Központ Agórájában zajlanak.

Lutter Imre, a fesztivál igazgatója szerint a húszéves jubileum minden eddiginél nagyobb szabású, és valamennyi korosztály megtalálhatja a maga kedvenc csemegéjét. Ráadásul ezer kilométer távolságból hozza egy helyre a produkciókat, ami igazi különlegessége a VersFesztiválnak.

A Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, amelynek célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása.

Fővédnöke évek óta Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, társadalmi védnöke idén Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a házigazda Fülöp Péter és Olt Tamás, a Csiky Gergely színház igazgatója és művészeti vezetője.

Részletes program itt.  

A VersFesztivál kiemelt támogatója az Emmi kulturális államtitkársága és a Nemzeti Kulturális Alap.