A Most vagy soha! romantikus kalandfilm a magyar történelem kulcsfontosságú napjáról, március 15-ről és egyik hőséről, Petőfi Sándorról. Huszonnégy óra története, ami alatt a márciusi ifjak megpróbálták megváltoztatni a világot. Lóth Balázs filmje március 14-től látható a mozikban.

Jókai (Koltai-Nagy Balázs), Szendrey Júlia (Mosolygó Sára) és Petőfi (Berettyán Nándor).jpg
Koltai-Nagy Balázs, Berettyán Nándor és Mosolygó Sára a Most vagy soha! című filmben. Forrás: Fórum Hungary

Mindannyiunkban van egy kis Petőfi – ez is lehetne a Most vagy soha! című film üzenete. A nagy vállalást gyakran Petőfi-filmnek nevezik (a költőt Berettyán Nándor alakítja), miközben egyetlen nap történetét meséli el a forradalom előestéjétől március 15. éjszakájáig. Ez a 24 óra a magyarok és Petőfi Sándor életének egyik legmeghatározóbb napja – nem véletlen, hogy a költő és a dátum elválaszthatatlanok egymástól. A produkció készítése során az alkotók végig egy önazonos, hiteles Petőfi-képet követtek, ahogy a filmbéli márciusi ifjak is életrevaló karakterként, hús-vér emberként jelennek meg.

„Az ifjak esténként a Pilvax Kávéházban gyűltek össze beszélgetni, vitázni, tréfálkozni, pont úgy, ahogyan ezt ma is bármelyik fiatal társaság teszi” – mondja Kis-Szabó Márk, a film egyik forgatókönyvírója. „A Pilvax olyan, mint egy korabeli romkocsma, a lázadó, radikális értelmiség kedvenc találkozóhelye.” A film alkotói a mára ikonikussá vált kávéházat – a korhű ételektől a falakat díszítő képekig – aprólékos részletességgel rekonstruálták, hogy aztán Petőfi a forradalom reggelén a biliárdasztalon, sáros csizmában állva szavalhassa el ott a Nemzeti dalt a film egyik jelenetében.

A forradalom kezdeti sikere elképzelhetetlen lett volna erős közösség nélkül. A márciusi ifjak, a Pilvax vendégei és a pesti emberek nagyjából 15 ezer főt számláló tömege Petőfi megalkuvást nem tűrő karakteréből merítettek erőt, Petőfi pedig az őt körülvevőkből. Például Szendrey Júliából (Mosolygó Sára) vagy legjobb barátja, Jókai Mór (Koltai-Nagy Balázs) higgadt erejéből – akivel együtt laktak a Dohány utcai albérletben. Gyakran megfordult náluk Vasvári Pál (Fehér Tibor), a kor közismert szépfiúja és a szófukar jogász, Bulyovszky Gyula (Bordás Roland) is, akik mind sokat jelentettek a költő számára.

A Most vagy soha! egyik célja, hogy a ma közönsége testközelből élhesse át 1848. március 15-e eseményeit. A mozi a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, forgatókönyvét Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk írták. Az említett színészek mellett a produkcióban feltűnik Horváth Lajos Ottó, Jászberényi Gábor, Lukács Sándor, Nagy Sándor és Szerednyey Béla.