„A Múzeumok éjszakája mára sokkal több egy szimpla kulturális eseménysorozatnál, városunkra még inkább igaz ez: olyan közösségépítés, olyan varázslatos időutazás, mely kellően trendi ahhoz, hogy a fiatalabb generációkat is magával ragadja – ahogyan az idei tematika mondja: »Gomboljuk újra a művészeteket!« Találkozzunk Szolnok és a térség több mint 30 kiállítóhelyének valamelyikén június 25-én” – invitálja a látogatókat a rendezvényre Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

Ingyenesen vehető majd igénybe ezen a napon Szolnokon a városnéző kisvonat, amellyel bejárhatók a részt vevő intézmények és különleges programjaik, amelyek közül néhány az év során nem vagy csak korlátozottan elérhető. Így például 2016-ban Az év turisztikai attrakciója címet elnyerő RepTár repülőit ezúttal belülről is meg lehet tekinteni egy zseblámpás túrán, mégpedig igazi pilótákkal.

A városban épületbejárásokkal, tárlatvezetésekkel, előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, vetélkedőkkel, bemutatókkal, kézműves-foglalkozásokkal, bábelőadással, nyereményjátékkal is várják az érdeklődőket. A templomokban és a könyvtárakban egyedülálló tárlatvezetésekkel fogadják a látogatókat, de nyitva lesznek katonai és vasúti létesítmények is, valamint olyan kuriózumok is színesítik a kínálatot, mint az éjszakai vásár vagy a veteránjármű-kiállítás.

Idén első alkalommal nyolc Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz. Abonyban, Besenyszögön, Kengyelen, Rákóczifalván, Martfűn, Szajolban, Tiszaföldváron és Újszászon is változatos programok várják az érdeklődőket.

A 2022-es Múzeumok éjszakája szolnoki programjait tartalmazó füzet innen tölthető le.

Fotók: Facebook/Múzeumok éjszakája