„Az elmúlt két év komoly nyomot hagyott mindannyiunkban, de mi most nem egyszerűen a régi életünket szeretnénk visszakapni, hanem az elmúlt időszak tapasztalataival, érzéseivel gazdagodva, ha úgy tetszik, megerősödve új gondolatoknak, alkotásoknak, élményeknek szeretnénk helyet adni” – mondta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

A Sziget pár éve hívta életre a Szeretet forradalmát, ami a programokban is megnyilvánul. Idén is visszatér tehát a Nagyszínpadra a Love Revolution Special, ahol minden nap 10 percben olyan előadások és rövid felszólalások színesítik az átállásokat, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra és az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségünkre igyekeznek felhívni a figyelmet. 

Színpadra lép Franciaország egyik leghíresebb táncoslábú ikerpárja, a Les Twins is. Táncosként, koreográfusként vagy épp modellként olyan szupersztárokkal és márkákkal dolgoztak együtt, mint Beyoncé és Missy Elliott vagy épp Jean Paul Gaultier, a Chanel, a Gucci és a Prada. Külön a Szigetre összeállított koreográfiájukkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mekkora problémát okozhat a kirekesztés.

Visszatér a Superar gyermekkórus, mely tagjai már 2019-ben is elvarázsolták a közönséget. A Sziget által is aktívan támogatott programon képzett zenészek biztosítanak ingyenes művészeti képzést a fiataloknak annak érdekében, hogy kulturális, vallási, nyelvi és szocioökonómiai háttértől függetlenül mindenkihez eljuthasson a zene és a zenélés pozitív hatása.

Nem mehetünk el szó nélkül az Ukrajnában zajló háború mellett sem. A Music Saves Ukraine szervezetével együttműködve a látogatóknak a fesztivál teljes időtartama alatt lehetőségük lesz támogatni a háború áldozatait. A Kazka ukrán zenekar is színpadra lép.

A fesztivál utolsó napján a katalán Kamchàtka társulat különleges előadása várja a közönséget. A visszatérő látogatók számára már ismerősen csenghet a társulat neve, hiszen 2018-ban már felbukkantak a Szigeten. Akkor kopott bőröndökkel és zárkózott viselkedésükkel igyekeztek felhívni a figyelmet a menekültek helyzetére. Azóta sok szempontból változott a világ, azonban a szervezők továbbra is fontosnak tartják a társadalmi érzékenyítést mindazokkal szemben, akik különböző okokból kifolyólag kényszerülnek arra, hogy elhagyják otthonukat, és mindent hátrahagyva próbálnak meg új életet kezdeni.

Nyitókép: Sziget Kulturális Szervezőiroda