fbpx

Egy hónap múlva Szlovén filmnapok

A hagyományoknak megfelelően idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont a Szlovén filmnapoknak. Egy hónap múlva, október 27. és 29. között a magyar közönség három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg.

Miroslav Mandić írta és rendezte a Sanremo című alkotást, melyben Bruno és Duša egy idősek otthonában élnek. Alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, de folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket. A hazájában az egyik legismertebb rendező filmjeit számos neves nemzetközi filmfesztiválon – Locarno, Chicago, Santa Barbara, München, Szarajevó, Melbourne, Krakkó, Kairó – vetítették, és számos díjat nyertek. Ez az alkotás Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje.

A Sanremo című film. Fotó: Silvia Zeitlinger

Tijana Zinajić a Szlovén Filmfesztiválon hét díjat nyert munkája, a valahol a Bridget Jones naplója és a Trainspotting között elhelyezkedő Szuka, rosszalló kifejezés nőre főszereplője Eva, a huszonéves festőnő, aki dohányzik, iszik, bulizik, időnként drogozik, és nem talál ihletet a festéshez. Szokatlan kapcsolatban találja magát a mentorával, a legjobb barátnője Berlinbe költözik, nem kap fizetést a könyvesboltban végzett munkájáért, és mindennek tetejébe három hónapot késik a menstruációja. Mikor rájön, hogy változtatnia kell az életmódján, a neten keres segítséget.

Végül Darko Sinko forgatókönyvíró, rendező Leltár című filmje – melynek San Sebastiánban volt a világpremiere, és a Portorož Szlovén Filmfesztiválon hat díjat nyert – lesz látható, főhőse Boris Robič átlagember. Egy este azonban valaki megpróbálja lelőni. A nyomozás során nem derül ki semmi. Nincs sem ellenség, sem gyanúsított. Miután a rendőrség lezárja a nyomozást, Boris a saját szakállára kezd nyomozásba, amelynek során meglepődve ébred rá, hogy több ember gyűlölheti, mint ahogy azt valaha is feltételezte volna. A magány, a szeretet keresése, a félelem, a paranoia, a kétség, az életről alkotott elképzeléseink relativizálódása képezik a film tematikus magját, ám ezeket a súlyos témákat szórakoztató és ironikus hangnemben közelíti meg.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont a BudapestFilm Zrt.-vel és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezi.

Nyitókép: a Szuka, rosszalló kifejezés nőre című film.

A rovat további cikkei