„Bárhová visszük, mindig hazaérkezik” – mondta el Demeter Szilárd, a Magyar géniusz program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Magyar géniusz vándorkiállításról a győri megnyitón.

67 múzeum, 154 műtárgy, határokon átívelő zsenialitás

A Magyar géniusz vándorkiállítás minden tekintetben újat és rendkívülit hoz létre. Eddig soha nem látott módon egy nagyszabású és reprezentatív tárlaton vonultatja fel a magyar géniuszokat, a Kárpát-medencei muzeális intézmények múzeumra, tájra, városra jellemző, legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait. A nemzeti identitásunkat meghatározó hősök tetteit, példaértékű tudósok gondolatait, magyar művészek alkotásait és a helyi tradíciókat éltető népi tárgyakat a korszerű muzeológia eszközeivel bemutató kiállítás szellemi emlékművet kíván állítani a magyar kreativitásnak és zsenialitásnak.

Van mit bemutatni, hiszen nagyon sok alkotó van Magyarországon, aki kitűnt valamiben, de sokan nem ismerik őket” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Hozzátette: „Magyarságtudatunkat és a győri identitásunkat is erősíti a kiállítás.”

A tárlaton két győri tárgy is helyet kapot: egy mészáros céhláda és egy a Rába-gyárból származó vasútmodell, mely az ipari hagyományokat mutatja be.

„Évek óta várt lehetősége a Kárpát-medencei muzeológiának ez a program és a vándorkiállítás. Bizonyítéka annak is továbbá, hogy a vidéki múzeumok léteznek” – emelte ki dr. Végh Katalin, a kiállítás főkurátora, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének ügyvezetője, a Magyar géniusz program koordinátora.

Csapláros Andrea, a kiállítás főkurátora, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke a pohárköszöntőjében elmondta: „A csillagok ott voltak és ott lesznek, a géniusz jelképe az ihletett szépségnek.”

A tárlat december 30-ig látogatható a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotájában.

További információ: itt.