fbpx

Egy kísérleti előadást, az Életigent mutatja be a Tamási Áron Színház

O. Horváth Sára Életigen című darabját mutatja be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a veszprémi Kiliti Krisztián rendezésében, akinek marosvásárhelyi rendező szakos egyetemi hallgatóként ez lesz a vizsgaelőadása – közölte az erdélyi színház.

Színpadra íródott, de valójában nem drámai helyzetekből épül fel O. Horváth Sára Életigen című darabja, amely a rendező szerint inkább forgatókönyvre emlékeztet, többsíkú, rengeteg témát érint. Közölte, hogy a zene is fontos eleme a produkciónak, amelyet kedden mutat be a Tamási Áron Színház társulata a Kamarateremben.     

Az előadás rendezője rendkívül izgalmasnak tartja ezt a szokatlan, epikus formát, amelyben inkább témák, mint helyzetek sorjáznak. Bár a szöveg meglehetősen komor témákat feszeget, az alkotók igyekeztek megtalálni a derűt a bemutatott sorsokban. Mindig van remény – üzenik, de csak akkor lehet túllendülni a nehézségeken, ha vállaljuk, és nem próbáljuk letagadni ezeket.

A nyolcvanas évek népszerű svéd zenekara, az ABBA slágerdalai foglalják keretbe a produkciót, amely a rendező szerint minden szempontból kísérleti előadásnak számít. Lesz benne éneklés és tánc, közös jelenetek és hosszú monológok, erős érzelmek és interjúszerű tárgyilagosság, magány és egymásra hangoltság. Ezenkívül fontos eleme a darabnak a hit, a szakralitás.

A dráma központi alakja Meryl Streep amerikai színésznő, az ő személyisége és a hozzá való viszonyulások alkotják egy jelentős részét a darabnak. Mindenki a saját sorsát éli, saját szólamát énekli, de egy átfogó szimfóniává szeretnék formálni az előadást, amely az élet legfontosabb kérdéseit foglalja magába.

A rovat további cikkei