Új kiállítási tárggyal, egy különleges helikopterrel bővült az Aeropark repülőmúzeum kínálata: a napokban érkezett meg a helyszínre az 50 éves Kamov helikopter, amely évtizedeken át a hazai mezőgazdaságban, a légi növényvédelemben dolgozott.

A Szovjetunióban működő gyárban 1970-ben készült el a helikopter, amely több mint 7000 órát töltött a levegőben és több mint 51 ezer felszállást hajtott végre meglehetősen hosszú pályafutása során. A HA–MMG lajstromjelű Kamov 26-os helikopter 2015 októberében repült utoljára. A gép a Héja Airtől érkezett az Aeroparkba, így mostantól már a mezőgazdasági repülés kulisszatitkaiból is ízelítőt kaphatnak a ferihegyi repülőmúzeum látogatói. A kukacbombázónak is becézett helikoptert a múzeumot üzemeltető Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) saját forrásból vásárolta meg.

Az Aeropark törekszik arra, hogy a hazai polgári repülés minél szélesebb spektrumát tudja bemutatni, a múzeum régi vágya volt egy ilyen mezőgazdasági helikopter beszerzése – idézi a közlemény Somogyi-Tóth Dánielt, az LKK alapítóját. A közlemény felidézi, hogy a multifunkciós Kamov 26-osok fejlesztése az 1960-as évek közepén indult a Szovjetunióban, de a koaxiális rotorelrendezéssel Nyikolaj Ilijics Kamov már az 1940-es években foglalkozott. Az 1950-es években merült fel az igény új, jellemzően polgári célú, a mezőgazdaságban is jól használható helikopterek tervezésére és megépítésére.

Ezeket a gépeket az elmúlt évtizedekben 15 országban használták és használják ma is.

A típus sorozatgyártása 1968-tól 1978-ig tartott, ezalatt több mint 800 példány készült. Magyarországon a néphadsereg, a rendőrség egyaránt üzemeltette, a mezőgazdasági feladatokat ellátó MÉM Repülőgépes Szolgálat pedig közel 100 Kamov helikopterrel rendelkezett. A hazai mezőgazdaságban, a téeszeket kiszolgáló, az óriási táblák permetezését ellátó helikopterek az 1960-as évek végén kezdtek megjelenni. A gép számos rendszere működőképes, a helikopter meghatározó szereplője lesz a múzeum nyári rendezvényeinek, amikor a kiállítóhely szakemberei rendszeresen életre keltik a történelmi pilótafülkéket.

Az Aeropark évente 70 ezer látogatót fogad, ezzel az ország legnépszerűbb szabadtéri kiállítóhelyei közé tartozik. A nyár első nagyszabású rendezvénye június utolsó szombatján a Múzeumok éjszakája lesz, melyen egyebek mellett kivilágított pilótafülkékkel, repülőtéri oldtimer járművekkel és tematikus sétákkal várják az érdeklődőket.

Nyitókép: Kamov helikopter. Forrás: Facebook