fbpx

Egy máig népszerű magyar desszert, amit a véletlen ihletett

A pesti cukrászmester, Dobos C. József találmánya, a ma már hungarikumnak számító dobostorta 1885-ben debütált a nagyközönség előtt. Első kóstolói között volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József. Vajon milyen véletlennek köszönhetően született meg a legendás desszert? Podcast ajánló.

A 25. epizód tartalmából:

A 19. században nyíltak meg az első cukrászdák Magyarországon, sok közülük a mai napig is működik. A cukrászipar kezdeteiről, egy-egy máig népszerű desszertünk történetéről Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke mesél.

Nemcsak a cukrászdák, a kávéházak is gombamódra szaporodtak ekkor, pezsgő kávéházi kultúra jellemezte a korszakot. Vajon kikből állt egy-egy patinás kávéház törzsközönsége? Beszélgetőpartnerünk: Zeke Gyula író, történész.

A Magyar géniuszok sorozat főszereplője ezúttal egy 19. századi cukrász, a macskanyelv és a konyakos meggy hazai meghonosítója. Gerbeaud Emilt Niszkács Anna, a Gerbeaud Gasztronómiai Kft. ügyvezető tulajdonosa mutatja be.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.

A rovat további cikkei