Egy miskolci plebejus meséi

Egyéb

Mi a története a négybetűs szavaknak?

Az önálló est címe úgy jött, hogy korábban készült velem egy interjú, és az újságírónő felhívta a figyelmemet, hogy minden, amit szeretek, leírható egy-egy négy betűs szóval. Például, foci, töri, tank. Mondtam neki, hogy én a hősöket is szeretem, de az öt betű. Erre a hölgy azt mondta, hogy de angolul négy, mint hero.

 

Jó történet, de négybetűs szavakra felépíteni egy egész estés produkciót nem túl merész vállalkozás?

De, abszolút az. Az esten elhangzó történetek jelen pillanatban is íródnak, hiszen ez az egész egy önvallomás. Az életemről mesélek, hogy milyen voltam kisgyerekként, milyen volt otthon a szüleimmel, milyen kalandok értek nagymamámnál, vagy a főiskolán. Egy-egy humoros fejezet az életemből, a barátaimról, vagy például arról, hogy milyen volt kamasz fejjel a kollégiumban a rádió kabaré, mint élmény. A történeteimet kiegészítik az adott korszakban készült fotók, amelyeket kivetítünk.

 

Két segítőtársat, vendéget is hívtál az estre. Kik ők és miért rájuk esett a választásod?

Két szintén négybetűs személyről van szó, akik nagyon közel állnak hozzám. Peti és Gabi. Müller Péter Sziáminak nagy rajongója vagyok ezért hívtam őt. Néhány versét hozza, amelyek komolyabb, líraibb hangulatot is adnak majd az estnek. Ha megoldható lett volna Dave Gaham-et is elhívtam volna a Depeche Mode-ból, de végül Nagy Gabi barátomat választottam. Ő a Showder Klub és a Fábri Show geg csapatának a tagja, valódi életművész, jelenleg a negyedik feleségével él, és korábban úgy fogalmazott: ?Három feleségem elvált tőlem, a negyedik meg nem akar.? Ez jól szemlélteti, hogy egy őrült fazon, hozzá ad néhány vicces történetet az esthez velem beszélgetve, talkshow jellegűen.

 

Miben lesz más ez az est, mint bármelyik stand up előadásod?

Ez az én képes úti beszámolóm. Van egy íve, ami szépen kibontakozik az est során. Nem egy rövid stand up, hanem egy egész estés történetfolyam. Lesznek rólam különböző ?kompromittáló? képek például, mondjuk olyan, amin, bénán elállnak a fogaim, aminek kapcsán például elmesélem a fogszabályozós sztorimat. Elindulok a gyerekkoromtól és eljutok a jelenig, megnézzük hol tartok most, negyvenegy évesen, az érettebb úton. Mindeközben a sztorikat a már említett meghívott vendégek színesítik saját produkciójukkal.

 

A Dumaszínházban már párszor láthatta ezt az estet a közönség, azonban utaltál rá, hogy az előadás folyamatosan formálódik. Ez a fajta változékonyság azt jelenti, hogy nem válik unalmassá, amit csinálsz?

Nagyon nehéz állandóan megújulni, de törekszem rá. Viszont ez egy tematikus est, ahol a konkrét történeteimet ugyan nem változtatom meg, de azért valami újdonságot, vagy egy-egy még el nem mondott sztorit igyekszem belevinni. Sokat segít, hogy gyakran improvizálok, ettől eleve születnek új dolgok. A közönség összetétele is rengeteget számít, hogy hol, kik előtt lépek fel.

 

Milyen lesz a Tháliában teljesen új közönség előtt fellépni?

A Dumaszínházban egy már-már visszajáró közönség van, illetve olyan nézők, akik miattam jönnek el, akik előtt nem esik nehezemre ez a fajta kitárulkozás. Amikor meghívták az előadást a Thalia Humorfesztiváljának programjába, egyből az jutott eszembe, hogy vajon mit fog szólni ehhez az egészhez az a közönség. Az volt bennem, hogy hülye voltam, hogy elvállaltam, mert egy idegen színpadon, idegen fazon, nem biztos, hogy érdekes. Igazi meglepetés volt, hogy beválogatták az estet a programba, egyáltalán nem számítottam rá. Most már úgy tekintek erre, mint egy izgalmas kihívás, amit nagyon várok.

 

Kiknek ajánlod az estet?

Azoknak, akik egy kicsit jobban meg akarnak ismerni egy miskolci provinciából érkező plebejust. Illetve azoknak, akik szimplán szeretnének egy laza estét könnyed szórakozással.

 

Tóth Júlia Éva