Nem kell sokat várni 2022 első ősbemutatójára a Szegedi Nemzetiben. Horgas Ádám főrendező Én vagyok én, te vagy te című monodrámáját kettős szereposztással, Menczel Andrea és Csorba Kata előadásában február 11-től láthatja a közönség a Kisszínházban.

A mai olvasópróbával kezdetét vette a hathetes próbafolyamat, melynek során a két színésznő, Csorba Kata és Menczel Andrea különböző karakterek megformálására készül fel. A monodráma műfaja mindig igazi mély víz a színészeknek, hiszen nem támaszkodhatnak a kollégáikra, így ez esetben a nézőkre tekintenek partnerként – akik a szegedi teátrumban eddig nem látott módon befolyásolhatják az események alakulását. Ez azt eredményezi, hogy nem lesz két egyforma előadás, hiszen a közönség részvétele határozza meg a történetet, ami minden alkalommal újabb és újabb improvizációs kihívások elé állítja a művészeket.

A különleges produkció szerzője és rendezője, Horgas Ádám kiemelte, hogy ez a darab mérföldkő az életében, ugyanis első alkalommal állít színpadra nem adaptációt, hanem a saját művét. Az alapszituáció szerint egy fiatal nő pszichiátere különleges terápiát talál ki számára: kincskereső játékot, melyben meg kell találni a nyomokat, és így eljutni a továbbiakhoz, egészen a kincsig. A nő ezáltal – valós eseményeken alapuló – szélsőséges helyzetekbe keveredik. Mivel az előadás hatalmas feladat a két művész számára, a látvány egészen egyszerű lesz, hogy ne vonja el a figyelmet a színészi munkáról.

Barnák László főigazgató kiemelte, hogy az Én vagyok én, te vagy te cím ugyan egyértelmű állításnak tűnik, a színházban sosem az, itt ugyanis minden kijelentés kérdéseket vet fel, hiszen a színház a kérdésfeltevés és a jelenidejűség terepe. Ez a darab is tükröt fog tartani, a Szegedi Nemzeti Színház pedig folytatja azt a tendenciát, hogy falai között olyan produkciók készülnek, melyeket máshol nem láthat a közönség – garantálva ezáltal az egyedülálló élményeket a nézők és a színészek számára egyaránt.

Kiemelt kép: Menczel Andrea és Csorba Kata