A BDZ-nap már hagyományosan a Megérthető zene című koncerttel kezdődik, mely egy családi ismeretterjesztő hangverseny karmesteri magyarázattal. A 11 órakor kezdődő hangversenyen Händel leggyakrabban játszott oratóriumának, a Messiásnak a második, Passió részét hallgathatja meg a közönség. Első alkalommal 1742. április 13-án Dublinban szólalt meg, s az alkotás diadalmenete a következő évi londoni koncertekkel folytatódott. Händel számára az általa irányított koncerteken rendkívül fontos volt, hogy minden szöveg elhangozzék, mivel – a zenetörténetben talán egyedüliként – kizárólag a Bibliából vett, szó szerinti idézeteket dolgozott fel (a szövegkönyvet barátja és munkatársa, Charles Jennens állította össze). Ezen a délelőttön a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) állandó partnere, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság tolmácsolásában hallgathatja meg a közönség.

15 órától a BDZoo Faktor – Állati tehetségkutató családi koncert veszi kezdetét, elhangzik Saint-Saëns: Állatok farsangja című műve, az állatok farsangjának vidám és szórakoztató előadása, illeszkedő zenei részletekkel és az alkalomra írt mesével kiegészülve. Felcsendülnek zenei részletek többek között a következő művekből is: Rimszkij-Korszakov: Dongó, John Williams: Jurassic Park, Dan Brown: Wild Symphony.

17 órától egy ingyenes műhelybeszélgetésre invitál a BDZ, ahol Hollerung Gábor, a BDZ ügyvezető zeneigazgatója és Gyöngyösi Levente, a BDZ rezidens zeneszerzője beszélget egymással és a közönséggel kötetlenül fontos és – Hollerung Gábor klasszikus megfogalmazását idézve – „fontatlan” kérdésekről.

Ezt követően a BDZ ütősei „versenyre kelhetnek” a híres magyar ütőegyüttesekkel. A változatos, izgalmas és vérpezsdítő, félórás koncerten hallható lesz reneszánsz zene két marimbán, Bach, Debussy és Joplin ütőhangszereken, valamint sok izgalmas, áthangszerelt remekmű. A 18.30-tól kezdődő koncert végén pedig a kalandvágyóbbak még akár egy ütőhangszert megszólaltató kísérletre is adhatják fejüket.

A nap végén az esti nagykoncert visszakanyarodik a szó legszorosabb értelmében vett klasszikus zenéhez. A két letisztult, negyven év különbséggel született zenemű egymással teljes harmóniában és könnyedségben vezeti a hallgatót a felemelő kikapcsolódásban. Mind a két műben felfedezhetők a közös barokk gyökerek – elsősorban Bach és Händel gondolkodásmódja érhető tetten. A koncerten felcsendülnek Mendelssohn: I. szimfónia és Mozart: Linzi szimfónia KV 425 művei. Vezényel: Hollerung Gábor.