Az Új Műhely Galériában Márton Zoltán különleges erdélyi fotográfiái, a MANK Galériában pedig a KOZMA2022 ösztöndíjasok exkluzív tárlatvezetése várja az érdeklődőket.

Március 9-én csütörtökön 18 órai kezdettel Márton Zoltán Valahol otthon című kiállításának megnyitójával kezdődnek a tavaszi események az Új Műhely Galériában. A kiállítást Csender Levente József Attila-díjas író, a PKÜ KMI12 „Szavakban utazunk” programjának tagja nyitja meg. Márton Zoltán fotóművész saját bevallása szerint az itt bemutatott képek mintegy mellékesen készültek, nem valamiféle képvadászat, „döntő pillanat” keresésének eredményei. Erdélyi kizárólag gyalogosan megtett barangolásai alatt egy bizonyos gyerekkori hangulatot keresett, hiszen a szülőhelyéről van szó, ahová emigrációból tért vissza. Belülről próbált fotózni, nem kívülálló megfigyelőként, éppen ezért minden egyes képéhez személyes, mély érzelmek kötik. A sok ezer felvétel nagy része az idők folyamán kiszűrődött, ami maradt, az egy párlat: körülbelül száz-százötven fotó, amelyekből itt harminchatot, egy filmtekercsnyit mutat be. A kiállítás április 16-ig látogatható.

Márton Zoltán kiállításának megnyitója előtt, 17 órától a MANK Galériában a KOZMA2022 kiállítás finisszázsán az ösztöndíjas tervezők és designerek személyesen mesélnek bemutatott műtárgyaikról.

Nyitókép: Márton Zoltán fotográfiája a Valahol otthon sorozatból