A Pentheszileia Program generációkon átívelő családtörténet egy különleges tehetségű szerző szemszögén keresztül. Kincses Réka marosvásárhelyi származású, Németországban élő magyar filmrendező, író. Drámaíróként az első magyarországi bemutatója volt A Pentheszileia Program, amit ő maga rendezett. A darab Penthesilea mitológiai történetét dolgozza fel jelenkori köntösbe bújtatva.

A 19 éves Pentheszileia a világban a helyét kereső harcos „amazon”, aki saját elakadásainak, szorongásainak, elhibázott kapcsolatainak okát keresi. Ismétlődő kudarcai rendre a földre taszítják, miközben szüleinek, nagyszüleinek, dédszüleinek mondatai csengenek a fülében. Felmenőinek botlásai, feldolgozatlan félelmei mind benne élnek tovább. A sorsa elől és édesanyjával való szoros, ellentmondásos kapcsolatából is menekülő főszereplőt Szilágyi Csenge játssza megdöbbentő erővel. Mellette az előadásban Király Dániel, Hullan Zsuzsa, Hevér Gábor, Lázár Kati és Csapó Attila lép színpadra. A közvetítést 18 éven felüli nézőknek ajánlják.

A színházi világnap alkalmából a Vígszínház a nézőket is szeretné bevonni streaming műsorának alakításába. November óta hat előadást – Hallgatni akartam, Kelet-nyugati pályaudvar, A vándorkutya, Csáth és démonai, A vörös oroszlán és A rendes lányok csendben sírnak – közvetítettek. A színház közösségimédia-felületein most a közönség szavazhatja meg, hogy ezek közül melyik legyen ismét látható a Vígstreamház műsorán. A szavazás ezen ezen a linken érhető el.

Nyitókép: Szilágyi Csenge és Király Dániel, fotó: Gordon Eszter/Vígszínház