fbpx

Egy per miatt lelepleződhet Banksy

A Banksy néven ismert graffitiművész ezidáig anonimitásban maradt. Azonban egy rágalmazási per miatt kiderülhet, ki áll a világhírű graffitik mögött.

Patkányok, majmok és határozott társadalmi mondanivaló – állandó motívumok a brit graffitiművész alkotásain. Ezidáig csak művészneve, a Banksy volt ismeretes, most azonban lelepleződhet az alkotó – adta hírül a Daily Mail. Banksy aktivizmusa a street artban öltött testet, a stenciltechnikával készített graffitik folyamatosan reagálnak a világ történéseire.

Habár a művész mélyen elítéli, hogy művei termékké váljanak – ezt bizonyítja az emlékezetes önmegsemmisítő festmény-akciója is –, mégis egy ideje elérhetőek hozzá köthető termékek. Will Gallagher, a Pest Control Ltd. tulajdonosa árusíthatja a Banksynek titulált nyomatokat és egyéb tárgyakat. Gallagher a kilencvenes években rave-partik szervezésével foglalkozott, mielőtt felfedezte, mekkora lehetőség rejlik az utcai művészetben.

A per okai és indítékai egyelőre ismeretlenek, Gallagher neve mellett egy másik név, Robin Gunningham neve is megjelenik, akit a DailyMail információi szerint Banksyként azonosítanak az eljárásban. Banksy és a Pest Control Ltd. egyelőre nem szólaltak meg az ügyben.

Banksy a kilencvenes évek óta alkot, és ezidáig sikeresen megőrizte anonimitását, ez a titokzatosság is növelte az érdeklődést. Alkotásai világszerte rekordáron kelnek el, legutóbb 2021-ben árverezték el azt a nyomatot, amely korábban megsemmisítette magát. A kép nagyjából nyolcmilliárd forintnak megfelelő összegért talált gazdára.

Nyitóképen Banksy egy golyóálló mellényt viselő fehér galambot ábrázoló alkotása Betlehemben. Fotó: NurPhoto via AFP / Beata Zawrzel

A rovat további cikkei