fbpx

Egy szívvel, egy lélekkel – Vár a Közösségek Hete

Mintegy 700 programot kínál országszerte május 16-ig a Közösségek Hete programsorozata.

Ebben az évben az ország 300 településéről 400 programszervező – köztük kulturális intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek, kulturális és egyéb közösségek – csatlakozott a Közösségek Hetéhez, amelyet idén a következő mottóval rendeznek meg:

„Egy szívvel, egy lélekkel.”

A programok kétharmadát online, egyharmadát szabadtéren – a megfelelő óvintézkedések betartása mellett – tartják.

Online kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Közösségek Hete kincskereső játékához készült fotókból az esemény honlapján. A „Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk” tematika keretében az Egri Kulturális és Művészeti Központ, valamint az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár – Kapcsolatok Háza geocaching játékot szervez, amelyen a települések nevezetességeit lehet felfedezni, a lócsi önkormányzat pedig videópályázatot hirdet Kipróbálnád magad idegenvezetőként? címmel.

A magyar pálinkafőzés történetébe avatja be a látogatókat a visegrádi Zugfőzde Pálinkamúzeum online játéka. A Tahitótfalui Faluház és a település önkormányzata Falusi tekergő címmel szervez Falusi KulTúra programot. Dunakeszin, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény programján okostelefonos alkalmazás segítségével hat sétaútvonalat lehet bejárni, a Sellye Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Muzeális Intézmény pedig játékra hívja a helyi közösséget.

Az „egy szívvel, egy lélekkel” tematikába illeszkedő programok az önkéntesekre és az önkéntes szerepvállalás fontosságára hívják fel a figyelmet. Két önkéntes munkáját mutatja be a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Múzeumi önkéntességről karantén idején című online programja.

Kerékpáros tájékozódási versenyt szervez a nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület a Zöld Kerék Alapítvánnyal együttműködve. A cél Nyíregyháza és Sóstó nevezetességeinek felkeresése. A százhalombattai Matrica Múzeum játékos értékkereső programot, a debreceni Újkerti Közösségi Ház tánccsoportok részvételével „villámcsődületet” szervez. A kiskunmajsai Konecsni György Művelődési Központ, Tájház és Városi Könyvtár falukerülő helytörténeti sétára hívja a helyieket.

Minden évben népszerűek az „Alkotni öröm! – Ki mit tud?” tematika programjai. A pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nkft. 10–14 éves gyerekek számára Világörökség gyerekszemmel címmel hirdet pályázatot. A legjobb munkákból kiállítást rendeznek, de kiállításon mutatkoznak be a harminc éve működő dorogi Városi Alkotókör tagjainak legszebb munkái is.

A zöldprogramok a környezet megóvásának fontosságára hívják fel a figyelmet. A Fenntartható Térségért Alapítvány palántacsereberét és magbörzét szervez Békéscsabán, ahol a közösségi kertben palántaültetési ünnepet is tartanak. A Csokonai Könyvtár programjaként Zsolnai Balázs, a Főkert zöldstratégiai referense előadást tart a budapesti zöldterületek működtetéséről. A Vas megyei Káld önkormányzata és a nádudvari Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár közös tavaszi nagytakarításra, szemétszedésre hívja a helyi lakosokat.

A „Tiéd a terep!” tematikán belül online szabadulószobás játékot hirdet a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár Írók és költők nyomában címmel. Hagyományos receptek gyűjtésére, elfeledett ízek újrafelfedezésére hívja az érdeklődőket a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár, a Kisteleki Ede Városi Könyvtár pedig közös versmondással csatlakozik az eseményhez.

A Közösségek Hete további programjai a www.kozossegekhete.hu honlapon és az esemény Facebook-oldalán érhetők el.

Kép forrása: a Közösségek Hete Facebook-oldala

A rovat további cikkei