A Közösségek Hete a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szervezésében, az Országos Széchényi Könyvtár, valamint az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésével valósul meg.

Kik csatlakozhatnak programszervezőként?

Idén is várják a kulturális intézmények, civil szervezetek, a TOP 5.3.1. és a TOP 6.9.2. pályázatok nyerteseinek és a kulturális közösségeknek a jelentkezését. Arra bíztatják őket, hogy vegyék fel a kapcsolatot a hozzájuk kötődő közösségekkel (például baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, jótékonysági szervezetek, sportklubok vagy egyéb közösségek), hogy a rendezvény keretében minél többen megismertethessék tevékenységüket, bemutathassák értékeiket, művészetüket a település lakosságának és online formában a rendezvény nagyközönségének.

Milyen programokkal lehet jelentkezni?

A járvány miatt idén ismét az online megrendezhető programok kerülnek előtérbe, azonban a korlátozások részleges feloldásában bízva ezeket úgy célszerű megtervezni, hogy szabadtéren, kisebb csoportok részvételével, személyes találkozással is megvalósíthatók legyenek. A programszervezőktől olyan programokat várnak, melyek az alábbi tematikákhoz kapcsolódva praktikus válaszokat tudnak adni a jelen helyzetre, segítséget nyújthatnak abban, hogy a bezárt, szürke hétköznapokat jó kedvvel, közösségi élményként próbáljuk megélni:

1. Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk

2. Egy szívvel, egy lélekkel!

3. Mozdulj rá!

 4. Alkotni öröm! – Ki mit tud?

 5. Zöld, zöldebb, legzöldebb!

A 2021-ben ajánlott tematikák leírása itt olvasható. A programok megszervezéséhez a tavalyi Közösségek Hete virtuális programjairól készített összefoglalók is inspirációként szolgálhatnak.

Hogyan lehet csatlakozni a Közösségek Hetéhez?

A közösségek, szervezetek, intézmények a rendezvényre a megadott regisztrációs felületen jelentkezhetnek a Közösségek Hetéhez kapcsolódó programtervezetük benyújtásával. A regisztrációs felület ide kattintva érhető el. Jelentkezési határidő: 2021. május 7. éjfél.

A csatlakozott programszervezők a rendezvénysorozat után kitöltik a rendezvény szervezéséhez kapcsolódó elégedettségi kérdőívet. A regisztráció elfogadása után a programszervezők maguk töltik fel a Közösségek Hete honlapjára a programleírásaikat, ennek menetéről részletes tájékoztatást kapnak. A rendezvény a regisztráció lezárását és az adott program jóváhagyását követően jelenik meg a Közösségek Hete honlapján.

Fedezzük fel kincseinket!

Április 20-tól kincskereső játékra hívják a fiatalokat és szüleiket, nagyszüleiket, barátaikat, ismerőseiket egyaránt. Minden településnek megvannak a maga titkai, a személyes, csak az ott élőkhöz fűződő történetei, épületei, emlékei. Ezeknek egy részét talán már csak az idősebb generáció ismeri, vagy csupán a közvetlen környezet tud róluk. Talán ezek sokaknak semmit sem jelentenek, azonban a helyi közösségek számára kapcsok, közös élmények lehetnek.

A szervezők mindenkit arra buzdítanak, hogy fotózzák le a település azon értékeit, amelyek fontos szerepet tölthetnek be az ott élők összekovácsolásában és egy rövid leírással, emlék felelevenítésével osszák meg ezt másokkal is az esemény Facebook-oldalán.

Nyitókép forrása: a Közösségek Hete Facebook-oldala