fbpx

Egyedülálló karácsonyi koncertkörút

_D0A4835_Copy

A Kossuth-díjas Ghymes közös karácsonyi koncertkörútra indul az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kórusával, melyet dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár vezényel ? tudtuk meg november 20-án. Hoppál Péter, aki a kórus létrehozója is egyben, így fogalmazott: ?először 2014-ben hívott össze a minisztérium egy kórust, amely egész novemberben és decemberben próbált. A cél az volt, hogy megajándékozhassuk egy koncerttel a kollégáinkat karácsony alkalmából?. Hozzátette: ekkor még elsősorban acapella került a repertoárba, majd a második évben egyre több népzenei is. Tavaly gondoltak arra, hogy megtanulják a Ghymes együttes karácsonyi albumát, és a sikert mutatja, hogy már nemcsak a minisztériumi karácsonyon, hanem az Országház gyermekkarácsonyán is felléptek.

 

A 90 fős EMMI kórust pedig idén karácsonykor először a nagyközönség is hallhatja, hiszen fellépnek a Ghymes együttessel december 1-én Pécsett, a Kodály Központban, majd december 10-én a fővárosban, a Várkert Bazárban is ? hangsúlyozta Hoppál Péter. Mint megtudtuk, a pécsi koncert jótékonysági rendezvény lesz, a bevételből a Pécsi Szülészeti Klinikát fogják támogatni.

 

_D0A4874_Copy

A Ghymes együttes és a minisztérium vállalása összecseng: egész Kárpát-medencébe szeretnék eljuttatni a karácsonyi ünnepkör fontosságát és az éneklés örömét ? hangzott el a sajtótájékoztatón. Hoppál Péter kiemelte: a Ghymes különleges együttes a népzenei és a világzenei palettán. Egyedi szemlélettel és nagy szeretettel dolgozzák fel Kárpát-medence kulturális örökségét.

 

_D0A5158_Copy

Szarka Tamás és Szarka Gyula elmondta: az EMMI kórusa szeretettel énekel, Hoppál Péter pedig, aki a kórus megálmodója, profi kórusvezető is egyben. A zenekar a Mennyből az angyal című karácsonyi koncertkörútján fellép többek között Pozsonyban, Makón, Komáromban, Székelyudvarhelyen és Galántán is. ?Kárpát-medence szellemi akusztikája csodálatos, itt visszhangozzuk a karácsony fontosságát és ünnepeljük a kis Jézus születését? ? hangoztatta a két alapító tag, hozzátéve: szeretnék bejárni és bemuzsikálni az egész Kárpát-medencét.

 

_D0A5113_Copy

A zenekar a karácsonyi koncertkörútján mindig a helyi kórusokkal lép fel, így az elmúlt tíz évben rengeteg kórussal dolgoztak már együtt. Az a tapasztalatuk, hogy Magyarországon, Kodály országában csodálatos a kórusmuzsika. Rendkívül lelkesek a helyi kórusok, és gyakran előfordul, hogy száznál többen lépnek a színpadra a koncert alkalmával. Nem lesz ez másképp a pécsi és a fővárosi koncerten sem, mindkét helyszínen csatlakoznak az EMMI kórusához gyermekkórusok is, így például a Kodály Központban majdnem 170 énekes tölti meg a pódiumot.

 

_D0A5015_Copy

Hoppál Péter ehhez kapcsolódva emlékeztetett arra, hogy az év derekán pályázatot hirdettek iskolai kórusok alapítására, illetve már meglévő énekkarok munkájának támogatására. Az emberi erőforrások minisztere által hirdetett programra 100 millió forintos keretösszeget biztosítottak. A már működő énekkarok egymillió forintra, míg az alakuló új iskolai kórusok 500 ezer forintra pályázhattak, amennyiben az énekkar az Éneklő Ifjúság hangversenyen minősítést kért. Abban az esetben, ha még csak a kezdő lépéseket vállalták az induló kórusok, 300 ezer forint támogatást nyerhettek el.

 

_D0A4950_Copy

Az államtitkár kiemelte: majdnem 300 iskola adott be sikeres pályázatot, és mindegyik meg is kapta a támogatást. Jó hír, hogy közülük 61 iskola vállalta: idén új kórust indít ? emelte ki Hoppál Péter, hozzátéve: szeretnék, ha minél több gyerekhez eljutna az éneklés felszabadító, csodálatos élménye.

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei