fbpx

Egyedülálló kiállítással nyit novemberben a Székely Nemzeti Múzeum

Megújult szemlélettel és újragondolt koncepcióval, a Magyar Géniusz Program által finanszírozott korszerű kiállítással nyit novemberben a felújított Székely Nemzeti Múzeum a romániai Sepsiszentgyörgyön – közölte hétfőn az intézmény.

A székelyföldi közgyűjtemény székhelyét, a Kós Károly által tervezett ikonikus múzeumépületet több évig tartó felújítás után novemberben nyitják meg a nagyközönség előtt – írta közleményében az intézmény. Új szemléleti és módszertani alapokra helyezett kiállításokkal várják a látogatókat, amelyeket a Magyar Géniusz Programban 2021-ben elnyert pályázat révén valósítanak meg. Az elnyert összeget az első időszakos kiállítás létrehozására fordítják, így a Géniuszok a hősök mögött című tárlat megújult szemlélettel, teljesen újragondolt kiállításrendezési koncepcióval készült el.

„Az újszerű témakezelés és megjelenítés az erdélyi magyar muzeológiában újdonságként tálalt egyedi megközelítéssel társul majd: a háromszéki önvédelmi harc megszervezését kiemelten közösségi szempontból vizsgálja és mutatja be a szakmai kurátorcsapat, nem halványítva a kanonizált hősök vitathatatlan szerepét” – áll a közleményben. A tárlat célja, hogy megjelenítse a szabadságharc háromszéki eseményeit, önvédelmi harcát, hadiiparának megszervezését, a forradalom hátországának történéseit, a hősök mögötti géniuszokat és a közösséget, kidomborítva a női szerepeket.

„Kiemelt hangsúlyt kap majd a kiállítás múzeumpedagógiai hasznosítása is, hiszen a múzeum évek óta arra törekszik, hogy minden korosztályt részvételre, interaktivitásra ösztönözzön a hazaszeretetre nevelés, a nemzeti identitás megerősítése, a nemzeti összefogás történelmi szerepének és a példaképek fontosságának felismertetése mellett” – fogalmaz a közlemény.

A legnagyobb határon túli közgyűjtemény, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújításáról 2017-ben írtak alá finanszírozási szerződést. A kivitelezési munkálatok csak 2021-ben kezdődhettek el, mivel sokáig egyetlen cég sem jelentkezett a feladat elvégzésére. A 21,8 millió lejes (1,7 milliárd forintos) beruházás a Regionális Operatív Program keretében valósul meg. Azóta helyreállították a Kós Károly tervezte épületegyüttest, növelték a kiállítótereket, külön termet alakítottak ki a múzeumpedagógiai tevékenységek számára, és egy szuvenírboltot is létrehoztak. A múzeumkertet is átrendezik, a tervek szerint a jövőben ott is lesznek rendezvények.

Fotó: Kocsis B. János / Székelyhon

A rovat további cikkei