fbpx

Egyedülálló technikai beruházás indult az SZFE Mozgókép-művészeti Intézetében

Történetének legnagyobb volumenű fejlesztése indul kedden a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A virtuálisstúdió-technológia kialakításával egy korszerű, Európában egyedülálló, de az egész világon ritkaságnak számító oktatási infrastruktúra jön létre a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben.

A filmipar számára elérhető legjobb technológiáit ötvöző gyakorlati oktatási terek a naprakész, keresett és a munkaerőpiacon azonnal hasznosítható tudás átadására kínálnak lehetőséget.

„A hazai filmes képzés elmúlt száz évének volumenében és hatásában is legjelentősebb infrastruktúra-fejlesztése valósul meg a pályázat révén” – mondta Dr. Sepsi Enikő rektor a „Digitális és gyakorlati oktatási infrastruktúra fejlesztése a Színház- és Filmművészeti Egyetemen” című projektindító sajtótájékoztatón kedden. A virtuális stúdiótechnológia Magyarországon is egyre népszerűbb, és már most jelentős igény mutatkozik a technológiát gyakorlati szinten ismerő szakemberekre. A technológia lényege, hogy a forgatás során a hátterében megjelenő táj vagy tér szerves kapcsolatot alkot a stúdió valós díszletelemeivel. Programok segítségével bármilyen helyszín megalkotható, így az operatőrképzés mellett a látványtervezők számára is óriási lehetőséget biztosít új terek létrehozására, illetve a rendezők számára is egy újfajta kihívást jelent, hogy ebben a világban alkossanak. „Az új technológiát az egyetemi oktatásban az SZFE Európában elsők között valósítja meg, így az Egyetem nemzetközi összehasonlításban olyan versenyelőnyt biztosít hallgatóinak, amellyel a világ bármely pontján vonzó ajánlattal tudnak megjelenni a filmipar munkaerőpiacán” – foglalta össze Sepsi Enikő.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem megvalósítandó projektjének célja a digitális és gyakorlati oktatást közvetlen módon és innovatívan segítő oktatási infrastruktúra fejlesztése, a szükséges digitális eszközök beszerzése és telepítése, továbbá új, gyakorlatorientált képzések fejlesztése és a hallgatók készségfejlesztése. „A fejlesztésekkel olyan képzési feltételeket és programokat alakítunk ki, amelyek minden tekintetben minőségi előrelépést jelentenek, valamint a legmagasabb színvonalú képzés biztosítására adnak lehetőséget” – emelte ki a sajtótájékoztatón dr. Vecsernyés János rektorhelyettes, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezetője.

A technológiai fejlesztéshez kapcsolódóan a projekt része egyetemi kurzusok kidolgozása és a hallgatók, dolgozók készségeinek és kompetenciáinak fejlesztése is. A Virtuális Produkciós Tudásközpont alprojekt keretében egy egyedülálló gyakorlati képzőhely jön létre, ahol a filmművészetet tanuló hallgatók a legjobb elérhető technológián keresztül sajátíthatják el a projekt részeként kidolgozott tananyagokat. A projekt egyszerre céloz infrastrukturális fejlesztést (virtuális produkciós stúdió létrehozása), valamint tartalmi fejlesztéseket (képzések kidolgozása) és képzési innovációt (Master Class).

A stúdió teljes fizikai kiépítése várhatóan 2024. március 14-én fejeződik be.

Fotó: SZFE / Schwarzenberger-Ludván Gyöngyi

A rovat további cikkei