Alapfokon érvénytelenítette a bíróság a nagykárolyi Kölcsey-szobor miatti bírságot. A pénzbüntetést azért rótták ki, mert az emlékművön nem szerepel románul is a Himnusz harmadik sora.

Kölcsey Ferenc szobra Nagykárolyban MTI.jpg
Kölcsey Ferenc szobra Nagykárolyban az avatás napján 2023-ban, jobboldalt a kőoszlopon a Himnusz harmadik sorával. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Kölcsey Ferenc egész alakos, a költőt széken ülve ábrázoló szobra Nagykároly központjában, a polgármesteri hivatal előtt áll egy éve. A szoboravatón más városból érkezett román szélsőségesek próbálták megzavarni a Novák Katalin volt köztársasági elnök jelenlétében megtartott ünnepséget – említette meg  Kovács Jenő, a partiumi város polgármestere.

A nagykárolyi polgármesteri hivatalt tavaly április végén, két héttel a szoboravató után bírságolta meg a Szatmár megyei művelődési igazgatóság, kifogásolva, hogy az emlékművön csupán magyar felirat szerepel. A területi hatóság tízezer lejes (792 ezer forint) bírságot rótt ki a Szatmár megyei kisváros polgármesteri hivatalára.
Kölcsey Ferenc nagykárolyi szobrán a költő nevén kívül a Himnusz harmadik sora – „Nyújts feléje védő kart” – szerepel feliratként az Erkel Ferenc zeneművéből származó kottarészlettel együtt.

A városvezetés megfellebbezte a büntetést, hangsúlyozva: jóhiszeműen jártak el, senki érzékenységét nem akarták sérteni. Ezzel egy időben a köztéri emlékműveket jóváhagyó országos bizottsághoz fordultak a helyzet tisztázásáért. Az alapfokú felmentő ítéletet körülbelül egy hete hozta meg a nagyváradi bíróság – közölte Kovács Jenő. Az előzményekről szólva azt is hozzá tette, hogy a fővárosi testület korábban a szobor talapzatát is kifogásolta, de két hónapja újraértékelte véleményét, és csak a kottarészlet román fordítására kérte a polgármesteri hivatalt.

A városvezető kijelentette, hogy a polgármesteri hivatal lefordíttatja az ország nyelvére is a Himnusz talapzaton szereplő sorát, így tárgytalanná válik a kifogás és az esetleges fellebbezés. Ám ahhoz, hogy a szoborra a román felirat is kerülhessen, az emlékművet készítő Győrfi Lajos szobrászművész jóváhagyása is kell. Hogy ezt miként fogják megoldani, még nem tudta, de hangsúlyozta: mindenképp rendezni kívánják a helyzetet.