Újabb rajongója van a Honvéd Főparancsnokság épületében júliusban nyílt Csontváry-kiállításnak, méghozzá Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének személyében.

A nagykövet asszony egyórás tárlatvezetésen vett részt, ahol megismerhette a festő életét és képeinek történetét.

?A Csontváry életét és munkásságát bemutató tárlatot lenyűgözőnek találtam. Élettörténete, és az út, amit bejárt, hogy festő lehessen, teljesen magával ragadó. Nagyon megfogott, ahogy korai és késői munkái egyaránt tükrözik ezt az életutat. A tárlatvezetőm és a kurátor mindketten nagyszerű munkát végeztek, hiszen a különböző témák teljesen átjönnek a látogató számára. Nagyon értékes és hasznos bepillantás volt ez nekem a magyar művészettörténet egyik különleges szeletébe? ? mesélte a kiállítás megtekintése után.

A festmények mellett a legjobban az nyerte el a tetszését, hogy megtudhatta, milyen ember is rejlik a monumentális képek mögött. Mint mondta, nagyon megragadta őt Csontváry briliáns játéka a színekkel, illetve az, ahogy festményein képes volt a régi és a modern elemeket egymás mellé helyezni.

Colleen Bell azt is elárulta, milyen festőket kedvel, milyen képeket akasztana ki szívesen a falára.

?Általánosságban azt mondanám, hogy az olyan festőket, mint Csontváry!?- mondta, és elmesélte, az Egyesült Államok magyarországi nagyköveteként abban a kiváltságban lehet része, hogy kiválasszon egy kis gyűjteményt amerikai művészek munkáiból egy kiállításra budapesti otthonában. Ehhez olyan műveket választott, amelyek bonyolult részleteikkel és határozott nézőpontjukkal a modern életről való párbeszédre sarkallják az embert.

?Csontváry képei a méretükkel, telített színeikkel, és az emberiség világban betöltött szerepéről való világos tárgyalásukkal teljes mértékben megfelelnek ennek a leírásnak? ? tette hozzá.

A magányos cédrus - Csontváry géniusza című tárlat a Várgondnokság Nonprofit Kft. szervezésében a festőzseni közel száz művét mutatja be a közönségnek. A látogatók végre egy helyszínen láthatják Csontváry legmonumentálisabb, leghíresebb műveit, többek között a Baalbek, A magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben, valamint a Nagy Tarpatak a Tátrában című alkotásokat.

A több mint öt évtized után megrendezett legteljesebb Csontváry-kiállítás július 7-től december 31-ig látogatható a Honvéd Főparancsnokság épületében.

Fotó: Csákvári Zsigmond