A budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye kétségkívül az intézmény egyik legféltettebb kincse. Azonkívül, hogy a művek száma is jelentős (mintegy 120 festmény), a kollekció gazdagsága és változatossága is egyedülálló, mivel a Prado Múzeumon kívül más intézmény nem büszkélkedhet hasonlóval. A látogatók hű képet kaphatnak a spanyol művészet ezen időszakáról, a megtekinthető művek a XV. század eleje és a XIX. század vége között keletkeztek. A gyűjteményben három Zurbarán-mű található, a mester különböző alkotói korszakaiból.

Zurbarán életművében kiemelkedő helyet foglal el az 1640 körül Sevillában, talán az Újvilág számára festett, tizenhárom vászonképből álló sorozat, amely Jákobot és tizenkét fiát életnagyságban ábrázolja. A képsorozat darabjai a közelmúltban, hosszú idő után, az Egyesült Államokban rendezett kiállítás-sorozaton újból találkoztak. Ez egyúttal kitűnő lehetőséget biztosított arra, hogy a kutatók feltárhassák a festmények titkait, valamint arra is, hogy reflektorfénybe helyezzék a művész életútját és munkásságát. A Zurbarán és tizenkét fia című képzőművészeti film (2020), amely most egyetlen alkalommal látható idehaza a mozivásznon, a Cervantes Intézet jóvoltából érkezik el az Uránia Nemzeti Filmszínházba. A szeptember 30-i vetítésen a madridi Thyssen–Bornemisza Múzeum Régi Képtárának vezetője, Mar Borobia lesz a díszvendég.

Másnap a Cervantes Intézetben Zurbarán: realizmus és misztika címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést. Mar Borobia, a Thyssen–Bornemisza Gyűjtemény régi képtárának vezető kurátora tart előadást, melynek címe: Francisco de Zurbarán vallási témájú festészete. Az előadást követően Lantos Adriána, a budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének kurátora fog beszélgetni a szakértővel. A két kurátor többek között mesél Zurbarán képeinek az Újvilágba való utaztatásáról, valamint Izrael 12 törzséről és a sevillai aranykorról. A sorozat felvezetéseként az intézet Művészeti pirulák elnevezésű online sorozatában Lantos Adriána kurátor Zurbarán Budapesten látható alkotásainak titkairól mesél.