_d0a5321__copy__600x399.png
Hetvenezer látogató a 30 négyzetméteres kiállításban!

_d0a5338__copy__600x399.png
Az elmúlt tizenkét hónapban folyamatosan úton volt Arany János,jelenleg a 195. helyszínen fogadja a látogatókat.

_d0a5264__copy__600x400.png
A busz eddig csaknem 20 ezer km-t tett meg,a legtávolabbi helyszín a Budapesttől 800 km-re fekvő Kézdivásárhely volt.

A busz járt az alig 1000 fős Sáta falunapján és még megannyi érdekes helyen, például Marcellházán bajusztalálkozón, Gyulán Shakespeare-fesztiválon, a Művészetek völgyében, sőt még a sátoraljaújhelyi börtönben is. Ellátogattunk Nagyidára és Arany János szülőhelyére, Nagyszalontára is, ahol a 93 éves Dánielisz Endre személyében nemcsak a legidősebb látogatónkat, de egy jelentős Arany-kutatót is köszönthettünk. Az elmúlt hónapokban számtalan kalandban volt része a busznak: villámcsapást szenvedett Veszprémben, az Alföldön egy felázott szántóföldről traktorral vontatták ki, román rendőrök flexszel vágtak ki egy jelzőtáblát, hogy elférjen a parkolóhelyen, a pécsi volánosok lelkesedésből megszerelték, de Szombathelyen már új akkumlátort kellett venni ? mindennap új kihívások elé állítja a muzeológusokat.


_d0a5368__copy__600x365.png
Eddig már 70 ezren kapták meg a Toldi Miklós hőstetteit ábrázoló,egyébként ingyenes látogatásra jogosító buszjegyet.

_d0a5217__copy__600x400.png
A legtöbben tavaly novemberben Győrben szálltak fel a buszra, egy nap alatt 930-an.A projektben hozzávetőleg harmincan dolgoznak a buszt minden helyszínen két múzeumpedagógus is kíséri, akik, azon túl, hogy bemutatják a kiállítást, szükség esetén informatikusok, takarítók, autóbusz-szerelők, anyagbeszerzők, fényképészek, testőrök, esetenként pedig betegápolók és lelki támaszok is. Kiemelkedően elkötelezett tagja a buszos csapatnak Szőke Csaba, az egy éve folyamatosan úton levő, hóviharban és kánikulában egyaránt helytálló sofőr.


_d0a5351__copy__600x404.png
Idén májusban a Magyar Múzeumi Egyesület különdíjjal tüntette ki az Arany-buszt.


A buszos vándorkiállítás sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy már a harmadik vendégkönyvet töltik meg az elismerő bejegyzések. Sőt: már olyan szakdolgozat is született, mely az új típusú múzeumi gyakorlatok irányából vizsgálta a busz népszerűségét. A projektet támogató Arany János Emlékbizottság döntésének köszönhetően az Arany-busz még 2018. október végéig robog, menetrendje megtalálható a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján.

Fotók: Csákvári Zsigmond