A fesztivál tervezett helyszínei között a gyergyószentmiklósi örmény templom, a Salamon Ernő Gimnázium, az újfalvi Kőbánya, a szárhegyi Lázár-kastély, a ditrói nagytemplom, a Gyilkos-tó környéke, a csomafalvi sípálya és az alfalvi István pap park is szerepel.

Emellett – a kapolcsi Művészetek Völgyéhez hasonlóan – tematikus udvarokat működtetnek majd. Így lesz majd színház- és könyvudvar, folkudvar, jazzudvar, retróudvar és örmény udvar is, ahol workshopok, beszélgetések, táncházak, foglalkozások válthatják egymást. Hangsúlyt kap a képzőművészet is: gyergyói alkotók munkái jelennek meg a város terein vagy rendhagyó módon üzletek kirakataiban.

A gyergyószentmiklósi zenei életet olyan együttesek képviselik a fesztiválon, mint a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a No Sugar és a Teddy Queen. Mellettük olyan magyar pop- és alternatív zenekarokat, előadókat sorakoztatnak fel, mint Deák Bill Gyula vagy az Omega.

A folkudvar mellett a népzenei színpadnak a gyergyószárhegyi Lázár-kastély ad majd helyet, ahol a székelyföldi zenészek mellett a Csík Zenekar, a Muzsikás, a Szalonna és bandája fog esténként koncertezni, táncházat muzsikálni. Más színpadon, de ugyancsak a népzenei vonulatot erősítve Boban Marković és fia zenekara lép fel Básits Brankával közösen. Ugyancsak a kastély ad majd helyet az Arany Griff Rend harci bemutatóinak.

Az esemény színházi felhozatala a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház produkcióira támaszkodik, de lesz mellettük néhány utcaszínházi és vásári komédiás produkció is.

Az építőművészet gyergyói vonatkozásait és a lokális jellegzetességeket előadásokon és a Gyergyóikum-túra során fedezhetik fel az érdeklődők.

Komolyzenei koncertekre a Súgó-barlangban kerül sor, illetve rendkívüli zenei performansz is lesz a Gyilkos-tón.

A medence növény- és állatvilágával, természeti szépségeivel turisztikai programok révén lehet megismerkedni, amit a vezetett szekértúrák, a siklórepülés, a hegymászás, a barangolások programjai kínálnak.

Forrás: maszol.ro