Csaknem hétszázmillió forint értékben, kormányzati forrásból zajlanak egyházmegyei fejlesztések a pécsi világörökségi helyszínek közvetlen közelében.

Az ősszel záruló beruházások eredményeként az egykori – a pécsiek körében Papucsként emlegetett, évek óta zárva lévő – Káptalani Borozó helyén turisztikai központ jön létre. A kivitelezés egy szomszédos, Janus Pannonius utcai műemlék épület felújítását is magában foglalja, az az Egyházmegyei Könyvtárnak ad majd helyet.

Jelenleg a Rózsakert tereprendezése, kerítésének építése és a korábbi borozó épületének felújítása, gépészeti korszerűsítése, átépítése zajlik.

A tavaly márciusban megkezdett építési munkák várhatóan idén szeptember közepére fognak elkészülni, ezt követően az ősszel ültetik el a növényeket.

Hódoltság kori rézedények

A Pécsi Egyházmegye tavaly ősszel közölte, hogy a Rózsakert beruházását megelőző régészeti kutatás során ritkaságnak számító török hódoltság kori rézedények kerültek elő. A kert nyugati oldala mellett járható üvegfelület alatt egy korábbi beruházás eredményeként jelenleg is látható egy hódoltság kori csorgókút, amely egykorú az előkerült edényekkel.