Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke elmondta: a Cseh Tamás Programnak feladata, hogy a jövőben olyan támogatásokat fogalmazzon meg, amelyeknek köszönhetően még több lehetőséget kapnak a vidéki klubok, illetve újabb és újabb zenészek tudnak részt venni a programban. A cél természetesen a zeneipar fellendítése ? tette hozzá.

mk2
Gerendai Károly, Bajnai Zsolt és Doncsev András

A program idén májusban ünnepli egyéves ?születésnapját? ? ennek apropójából Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője kiemelte: véleménye szerint a legnagyobb eredmény a több mint 1000 közreműködő, illetve az, hogy a zenészek olyan helyeken tudnak koncertezni, ahol eddig nem volt könnyűzenei élet.

Szinger András, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület főigazgatója elárulta: idén kicsivel több mint kétmilliárd forint lesz az üres kép- és hanghordozók után beszedett jogdíj összege, mely az NKA-hoz kerül ? tavaly ez 1,2 milliárd forint volt ?, ennek köszönhetően több, akár egymilliárd forint juthat a Cseh Tamás Programra.

A következő, kezdő zenekarok támogatásáról szóló pályázatok várhatóan júliusban jelennek meg ? mondta Bajna Zsolt, aki a tervek kapcsán megjegyezte: külön alprogramot szeretnének létrehozni az iskolákban zajló könnyűzenei oktatás segítésére. ?Elindulhatna egy pilot program, melynek keretében a gyerekek zenetanulását támogatnánk, például digitálisan megjelenő, letölthető programok formájában, illetve hangszerekkel felszerelt termek kialakításával, ahol a gyerekek gyakorolni tudnának? ? vázolta fel az elképzeléseket Bajnai Zsolt. Újdonság lesz még, hogy a támogatandó kezdő zenekarok száma csökkeni fog, ugyanakkor pályázhatnak, így pénzjuttatásban részesülhetnek az elektronikus zenei szcéna képviselői, a dj-k is.

msk3
Czutor Zoltán és Szinger András

Czutor Zoltán, a Cseh Tamás Program egyik mentora, aki egyben a Belmondo zenekar frontembere is, megfogalmazta, hogy jó lenne, ha a Cseh Tamás Programon belül az alkotói tevékenység támogatása is megjelenne. ?Ehhez kapcsolódóan már konkrét javaslataink is vannak? ? hangsúlyozta. Bajnai Zsolt hozzászólásában leszögezte: a zenei alkotóknak is szeretnének indítani alprogramot.

Sápi Zsófia, a Cseh Tamás Programiroda igazgatója egy most is zajló kutatásról számolt be, amely a zenei szakma minden képviselőjét ? a zenésztől a hangmérnökön át a roadokig mindenkit ? igyekszik megszólítani, és kikérni a véleményüket. A kutatásban 11 szakmai szervezet vesz részt és eddig több mint 1100-an töltötték ki a kérdőívet. A jelenlegi eredmények szerint több mint 160 problémafelvetés érkezett a résztvevőktől és több mint 460 projektötletet álltak elő. A kitöltők 87 százaléka férfi, ami azt is mutatja, hogy a zeneiparban dolgozók között nagyon kevés a nő. A válaszadók közül sokan vallották, hogy nem dolgoznának feketén, ha nem lennének ?rákényszerítve?, illetve arra is fény derült, hogy óriási különbségek vannak a budapesti és a vidéki keresetek között. A kutatás jelenleg is tart, várják még a véleményeket ? mondta az igazgató.

Fotók: Csákvári Zsigmond