A hazai és határon túli nagyvárosok után idén több kistelepülésre is eljuthat két népszerű, a Petőfi Kulturális Ügynökség jóvoltából létrejött irodalmi program: a Nemes Nagy Ágnes és Petőfi Sándor születésének századik és kétszázadik évfordulójáról megemlékező Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes 100 és a Huszonhat év – Privát Petőfi.

Nemes Nagy Ágnes költő budapesti otthonában 1964-ben. Fotó: Hunyady József / Fortepan
Nemes Nagy Ágnes költő budapesti otthonában 1964-ben. Fotó: Hunyady József / Fortepan

Tavaly, a Petőfi-bicentenárium alkalmából a Petőfi Kulturális Ügynökség több olyan irodalmi programsorozatot indított el, amely a költőóriás munkásságát hivatott népszerűsíteni. Ilyen a Huszonhat év – Privát Petőfi is. Nemes Nagy Ágnes születésének századik évfordulója is méltó apropó volt arra, hogy olyan előadás induljon vándorútra, mint a Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes 100,  amely a nem mindennapi írónőt ünnepli. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb sikernek örvend, Budapest után több hazai nagyvárosban, majd külföldön is jól fogadta a közönség. Ebben az évben Magyarország számos településére utazik el a két előadás. Juhász Anna irodalmár neve szorosan összekapcsolódik mindkettővel. 

A Nem akarok meghitt, koncertszínházi előadás, amely Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő, esszéíró, műfordító, pedagógus, a XX. századi magyar irodalom meghatározó alkotójának életművét mutatja be. Rendezője és egyik színésze Vecsei H. Miklós, zeneszerzője Tempfli Erik Artisjus díjas zongorista, énekese pedig a Nemes Nagy Ágnest megszemélyesítő Hegedűs Bori.

„A Petőfi Kulturális Ügynökség legnépszerűbb irodalmi, zenés előadásai közé tartoznak az egy-egy kiemelt írói évforduló köré szerveződők. A Nem akarok 2022-ben jött létre az akkor száz éve született Nemes Nagy Ágnes költő életművét és személyét bemutatandó, míg a Huszonhat év 2023-ban, és a kétszáz éve született váteszi költő, Petőfi privát és alkotói portréját rajzolja meg. A Nem akarok 2022-ben és 2023-ban több mint tízezer emberhez jutott el, és hat országot járt be, 2024-ben pedig országjárásra indult: idén a hazai kistérségek, kisebb-nagyobb települések közönsége ismerkedhet meg a négyfős előadás, a zenére fogalmazott életmű üzenetével, a 20. századi magyar irodalom jeleseinek történetével” – mondta Anna.

A Huszonhat év a zene, a történetmesélés, az ének és a vers erejével mutatja be a költőt, környezetét, indulatait, életének fordulópontjait, négy hangra komponálva meséli el Petőfi és a hozzá kapcsolódó asszonyok: édesanyja, szerelmei életét. A történet Petőfi népdallá vált költeményei, versei és útirajzai segítségével bontakozik ki. Az előadás közreműködői Adorjáni Bálint színművész, Kacsó Hanga énekes, Juhász Anna irodalmár és Szabó Dániel cimbalomművész.

Az előadás-sorozatok időpontjai és helyszínei az év hátralévő részében:

Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes 100

Június 3., Pilismarót
Június 7., Tata
Június 10., Csurgó
Június 10., Perbál
Június 18., Abony
 

Huszonhat év – Privát Petőfi:

Április 12., Nagykőrös
Június 5., Palotás
Június 6., Fót
Június 11., Halásztelek
Június 24., Alsórajk

A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.