Előzmények nélkülinek nevezte Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár azt az együttműködést, amely a Fővárosi Önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között jön létre, és a kulturális alapellátást, a minél szélesebb körű kulturális hozzáférést támogatja majd.

Az államtitkár arról beszélt, hogy a kultúrafogyasztókat láthatóan nem érdekli, hogy milyen fenntartó működteti azokat az intézményeket, ahova ellátogatnak, indifferens számukra, hogy fővárosi vagy állami intézményekbe mennek be.

?Budapestnek egységes, nagyon gazdag és színes kulturális kínálati palettája van, amelyben fenntartókként az a kötelezettségünk, hogy minél szélesebbre nyissuk a kapukat és megpróbáljunk minél több embert bevonzani ezekbe a kulturális szentélyekbe?- mondta.

A kormányzati finanszírozású, budapesti székhelyű intézmények a fővárosi fenntartású Fővárosi Állat- és Növénykerttel kiegészülve 10 millió látogatót vonzottak a tavalyi évben.

?Úgy gondoljuk, hogy ha el tudunk kezdeni együttesen gondolkodni arról, hogyan tudnánk ezeket az értékeket közös projektek generálásával még közelebb vinni a közönséghez, akkor ez az impozáns szám még tovább növelhető. Szeretnénk, ha ez a gondolat, amelyet kormányzati részről kulturális alapellátásként hirdettünk meg, és amely egy érték mentén történő közösségszervezésről is szól, lehetővé tenné, hogy a kultúrából ne csak a kiváltságosok részesüljenek. Szeretnénk, ha az együttműködések lehetősége tovább bővülne a fővárosi és az állami kulturális intézmények között: olyan csomagokat tervezünk létrehozni, amelyek kedvezményeket nyújtanak azoknak a rétegeknek, akik valamilyen okból még nem látogattak el ezekbe az intézményekbe? ? ismertette a terveket Hoppál Péter.

A két fél ezentúl minden hónapban egy-egy kulturális intézményben találkozik és egyeztet, az együttműködésben pedig szakmai munkacsoportok is segíteni fogják a munkát.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester- helyettes arról beszélt, hogy ezek a havi rendszeres találkozások lehetőséget adnak majd, hogy áttekintsék azokat a folyó ügyeket, amelyek a minisztérium és a fővárosi önkormányzat között felmerülhetnek.

?Reméljük azt is, hogy lehetőségünk lesz kidolgozni akár egy kedvezményrendszert, vagy bármilyen más együttműködési eszközt, amivel meg tudjuk támogatni a minőségi kultúrát a fővárosban? ? fogalmazott.

Fotó: Csákvári Zsigmond