Hammerstein Judit külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: örömmel tölti el, hogy a központi rendezvénynek most a Balassi Intézet ad otthont, hiszen az intézményre a magyar nyelv szentélyeként is lehet tekinteni. Az óvodásoknak azt kívánta, hogy soha ne veszítsék el azt a ?különleges, mágikus kapcsolatot? a magyar nyelvvel, amely csak a gyerekek sajátja, és amelyet csak azok képesek megőrizni, akik felnőttként maguk is költővé válnak.

ID-100122413

Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke felidézte, hogy 2011-ben egy országgyűlési határozat nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, hiszen a nyelv ?a magyarság legfontosabb összetartó ereje és a magyar identitás lényege?. Mint mondta: a dátum arra utal, hogy 1844-ben ezen a napon nyilvánította a pozsonyi országgyűlés a magyar nyelvet hivatalos államnyelvvé.

Pánczél Károly köszönetét fejezte ki azoknak a szülőknek, akik a határon túli területeken is magyar nyelvű óvodába és iskolába íratják gyerekeiket, illetve azoknak a családoknak, amelyek távoli országokban is fontosnak tartják gyerekeik magyar nyelvű oktatását.

Hanczár János, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy az első évben, 2012-ben nagyjából 1000 gyerek részvételével szervezték meg az eseményt, amely azt a célt tűzte ki, hogy a világ minden táján élő magyar nyelvű óvodások ezen a napon ugyanazokat a verseket ugyanolyan sorrendben, egyszerre szavalják el. A második évben már ötezren szavaltak, a magyar óvodások mellett felvidéki és erdélyi csoportok is részt vettek a programban, 2014-ben pedig tízezer gyerek szavalt együtt a rendezvény keretében. Tavaly az előző évi résztvevőszám megduplázódott a határon túli területek, illetve a tengeren túli és más diaszpórákban élő óvodások csatlakozásának köszönhetően.

Hanczár János az idei részvételről még nem tudott pontos adatot mondani, azonban reményét fejezte ki, hogy idén is sikerült megduplázni a tavalyi résztvevőszámot. A Balassi Intézetben, ahova az interneten keresztül egy kézdivásárhelyi óvodát is bekapcsoltak, több mint száz óvodás szavalt együtt.

 

Forrás: MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos.net