A hagyományokhoz híven idén is ünnepi szentmisével és körmenettel indult a fesztivál, amelyet évről évre Szent László tiszteletére szerveznek meg. Ő ?hozta össze? a székesfehérvári Vörösmarty Színházat és a nagyváradi Szigligeti Színházat, mivel az előbbi városban koronázták királlyá, és az utóbbiban helyezték örök nyugalomra, így mindkét település híven őrzi az emlékét. A tavalyi Koronázási Ünnepi Játékokon Szent László koronázása elevenedett meg Székesfehérváron nagyváradi vendégművészek, táncosok és gyermekkórusok közreműködésével, de a partiumi város közönsége is megtekinthette a szertartásjáték részleteit, és megcsodálhatta a királyok óriásbábjait is.

 

A két színház kapcsolata azonban túlmutat ezen. Az idei Festum Varadinum első napján a Vörösmarty Színház Pillangó című előadását tekinthette meg a nagyváradi publikum. A szerelmi idillt táncban és szóban beszélte el a székesfehérvári társulat. Az előadást Horváth Csaba, a Vörösmarty Színház tánctagozatának vezetője rendezte.

 

?Mindig egyfajta megmérettetés számunkra a vendégjáték, hiszen kiderül, hogy ez a stílus hogyan működik különböző helyeken. Izgalmas a nagyváradi előadásunk ?nemzetközisége? (gondolok itt a román nyelvű közönségre), hiszen valahogy mindig azt bizonyítja, hogy a verbalitáson kívül van más nyelv is, amely ugyanúgy a sajátunk, és amellyel a világ bármely pontján megértő szemekre, fülekre és szívekre találhatunk? ? mondta Horváth Csaba rendező-koreográfus.

 

Megértő szívekre talált a Pillangó Nagyváradon: a közönség nagy tapssal fogadta az előadást. ?A vendégjáték kölcsönös, hiszen hamarosan mi is fellépünk Székesfehérváron, ráadásul a Liliom című előadással, amelyet a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezett és voltam a rendezőasszisztense. Nagyon büszke vagyok az eddigi együttműködésekre, és már most tervezzük, hogy miben tudunk együttműködni a következő évadban? ? mondta Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója.

 

A Szigligeti Színház Liliom című előadását május 10-én, vasárnap 19 órától tekinthetik meg a Székesfehérváron.

Videó összefoglaló a nagyvári szereplésről: