KOMI4191

A verseny előtt a diákságot, a tanári kart és a zsűri tagjait dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte.

KOMI4218_filtered

Ennek a csodálatos hagyománynak híre van Magyarországon, rangot vívott ki magának az esemény, hiszen komoly értékeket őriztek ? mondta a diákoknak az államtitkár. ?Nagyon közel áll hozzám ez a rendezvény, fontosnak tartom ugyanis, hogy az éneklés öröme ott legyen az életünkben. Azok a felnőtt emberek, akik gyermek- és ifjúkorukban sokat foglalkoznak művészetekkel, aktív részeseivé válnak a zenének, a közös éneklésnek, számos olyan kompetenciát birtokolnak, amelyeket csak ezáltal szerezhetnek meg? ? hangsúlyozta Hoppál Péter. Kodály Zoltán szavait idézve hozzátette: teljes életet csak az az ember tud élni, akinek a belső világa is rendezett.

Amellett, hogy jó együtt énekelni, a program remekül kapcsolódik a mindennapos iskolai éneklés programjához ? zárta beszédét az államtitkár.

 

KOMI4264

Gulyás Zoltán, a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója, a verseny házigazdája emlékeztetett: az Éneklő osztályok versenyét 1976. május óta minden évben megrendezik. Célja az, hogy minden osztály fellépjen a közösség előtt egy rövid műsorral, amelyben népdalok, klasszikus és modern dalok egyaránt szerepelnek hangszeres kísérettel vagy anélkül.

?A mindenkori tantestület a legnagyobb mértékben támogatja ennek a napnak a sikerét, leginkább úgy, hogy akár a szakóráikon is megengedik a gyerekeknek a gyakorlást. A nevelőtestület jó része egykori gimnazista, így igazából mindenki sajátjának érzi ezt a napot, mert tudjuk, hogy diákként nem könnyű a színpadon állni? ? fejtette ki.

A rendezvény néhány éve kiegészült az Éneklő osztályok gálájával, amelyen az arany minősítést elért osztályok adják elő műsorukat.

 

KOMI4403

A zsűri korábbi és jelenlegi tagjai között szerepel dr. Mindszenty Zsuzsanna, a KÓTA elnöke, Nemes László, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója, Daróci Bárdos Tamás zeneszerző, Szőnyi Erzsébet zeneszerző és Gulyás György karnagy, a Debreceni Egyetem volt igazgatója. A zsűri elnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár volt.

KOMI4300

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András