Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa elmondta: 1956 olyan közös ügy, amelyre méltán lehet büszke az egész magyar nemzet. Abban a munkában, melyet az emlékbizottság végez, fontos szerepe van a közmédiának, hiszen a tartalomnak a legszélesebb nyilvánossághoz kell eljutnia.

SZG_1773

?Arra számítunk, hogy a közmédia nemcsak az emlékévhez kötődő eseményekről számol majd be, hanem különböző műsorokkal, filmekkel, riportokkal segít, hogy a nemzeti közösség megélje azt az összetartozás-érzést, szabadságélményt, amelyben a magyar nemzetnek 1956-ban része volt? ? hangsúlyozta a kormánybiztos. Emellett az is fontos, hogy annak a generációnak, amely akkor még nem élt, megmutassák, mennyi áldozatot kívánt a szabadság.

Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója megjegyezte: kiemelt feladat, tartalmi terület ez, amellyel hangsúlyosan foglalkozunk. Hozzátette: a különböző platformok ? rádió, televízió, internet ? sajátosságainak és a megcélzott korcsoportoknak megfelelően szeretnék bemutatni, közérthető formában, azokat az eseményeket, amelyek akkoriban történtek ? kiegészítve napi aktualitással.

SZG_1784

?Stratégiai partnerségi megállapodás ez, amelyet most kötünk ? és ez kivételes eseménynek számít, ugyanis nagyon ritkán írunk alá ilyesmit. Az együttműködés keretében igyekszünk beépíteni a tartalmi mindennapjainkba ezt a témakört úgy, hogy mindez célcsoport-specifikusan legyen? ? fejtette ki a vezérigazgató.

A megállapodás értelmében lesznek saját készítésű műsorai az MTVA-nak, lesznek olyanok, amelyeket az emlékbizottsággal közösen állítanak elő, és olyan műsorok is, melyeket az emlékbizottság készít, a közmédia pedig biztosítja, hogy a nyilvánosság hozzá tudjon férni. Emellett láthatunk majd filmeket, vetélkedőket, bemutatják az 1956-os évre érkezett külföldi reakciókat, sőt a szemtanúk felkutatását is tervezik.

SZG_1794

Az aláírást követően mind az 1956-os Emlékbizottság, mind pedig az MTVA létrehoz egy-egy munkacsoportot, amelyek rendszeresen üléseznek és terveket készítenek.

Szíjjártó Anita

Fotó: Szabó Gábor