Veszprém megyei jogú város és a balatoni régió sikeresen pályázott a 2023. évi Európa kulturális fővárosa (EKF) címre. A Veszprém–Balaton 2023 által kijelölt öt fő értékhez – közösségépítés, önkéntesség, hagyomány, innováció, fenntarthatóság – a MOME és a Pannon Egyetem teljes egyetértésben kapcsolódik, a jövőbeli munkát ezen értékek alapján határozták meg a megállapodásban.     

Az együttműködés 2023. december 31-ig tart, többek között közös kurzusokkal, projektekkel kívánják támogatni a Pannon Egyetem szerepét az EKF-projektben.     

„A Pannon Egyetem, ami a Balatont is magába foglaló Közép- és Nyugat-dunántúli régió hálózatos formában szervezett és nemzetközileg elismert felsőoktatási intézménye, szellemiségében mindig is képviselte az Európa kulturális fővárosa 2023 címhez társított értékeket, úgymint a sokszínűséget, együttműködést, térségi integráló szerepet, minőséget, nemzetközi láthatóságot. A program sikere érdekében örömmel léptünk szövetségre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, akikkel közösen ezeket az értékeket remélhetőleg még szélesebb körben fogjuk tudni láthatóvá és hasznosíthatóvá tenni. Az innovatív ötletek közös megvalósítására irányuló együttműködésünk a legjobb példa arra, hogy a művészet és a tudomány milyen jól kiegészíthetik egymás, hiszen mindkettő az egyetemes emberi kultúra része” – mondta Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.     

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem művészeti és a dizájn területén játszott szerepe révén az együttműködés keretében olyan innovatív projektek, jó gyakorlatok és kulturális értékek születhetnek, amelyek hosszú távon képesek támogatni a régió, a hazai kreatívipar fejlődését. „A közös munka a Pannon Egyetemmel új lehetőségeket nyit meg számunkra, melynek célja elsősorban a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program sikeres megvalósítása” – üdvözölte az együttműködést Fülöp József, a MOME rektora.

Nyitókép forrása: a Pannon Egyetem Facebook-oldala