Az együttműködés a határon túli emlékhelyek összeírásában való támogatásra terjed ki, amely a NÖRI kiemelt projektje 2024-ben is. Az összefogás célja összekötni és minél népszerűbbé tenni a kultúra és a nemzeti emlékezet kapcsolódási pontjait, ennek részeként a magyar kultúra múltjának felbecsülhetetlen kincseit megőrizni és megtartani a nemzeti emlékezetben.

Mátyás király szobra Kolozsváron. Fotó: Kiss Gábor / MTI
Mátyás király szobra Kolozsváron. Fotó: Kiss Gábor / MTI

A tájékoztatás szerint Surján László, a Charta XXI. Egyesület elnöke és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója által jegyzett együttműködés részeként a Charta XXI. Egyesület támogatja a NÖRI-t a Nemzeti Névtér projektben, vállalja, hogy részt vesz a külhoni magyar emlékhelyek összeírásában, az általa összegyűjtött adatokat a NÖRI rendelkezésére bocsátja, emellett támogatja az intézetet a határon túli emlékhelyek fenntartásában érintett helyi társadalmi és kulturális szervezetekkel való kapcsolatfelvételben és a közös munka elmélyítésében.

A Charta XXI. célja a Kárpát-medencében élő népek történelmi kibékülése, ideértve a magyar-magyar megbékélést: az egyesület a magyar nemzet határmódosítás nélküli újraegyesítését kiemelt feladatának tekinti – olvasható a NÖRI közleményében. A NÖRI elhivatott a nemzeti emlékezet kultúrájának széles körben történő terjesztése mellett: a felnövekvő nemzedék nevelése céljából kiállításokat rendez, megemlékezéseket szervez, kiadványokat készít, ennek a munkának a támogatására folyamatosan keresi a szakmai szervezeteket, ebben pedig fontos lépés a hétfőn aláírt együttműködési megállapodás – áll az összegzésben.