A megállapodás célja, hogy az egyetemisták tudatosan gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját gazdasági eredményeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek az újításaikra.

A szellemitulajdon-védelem a hazai és a nemzetközi piacon a versenyképes jelenlét elengedhetetlen alappillére, enélkül minden alkotás csak egy másolható, lopható ötlet.

Az SZTNH a felsőoktatási intézmények közül a Miskolci Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem után kötött megállapodást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel. A MOME vezetősége felismerte, hogy a diákokoknak a nemzetközi piacon hasznosítható tudás megszerzése, az intézménynek az egyetemi szintű oltalomszerzés jelenthet újabb forrásokat.

A megállapodás alapján az SZTNH közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában (többek között választható tantárgy keretében), a szakmai módszertani fejlesztésekben; az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai szellemi tulajdoni tudatosságának növelésében, illetve támogatja az egyetem kreatívipari tevékenységét. Ezzel párhuzamosan a MOME bekapcsolódik az idén 125 éves hivatal vizuális kommunikációjába. A felek a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány- és konferenciaprojektek megvalósításában is részt vesznek.

„A MOME hallgatói tanulmányaik során vagy később, vállalkozásaikban különböző termékek és szolgáltatások létrehozásában is részt vehetnek, így alapvető érdekük felismerni a formatervezésiminta-oltalom vagy a védjegy által nyújtott előnyöket” – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke. Hozzátette: külföldi egyetemeknél jól bevált modell, hogy az intézményi szinten megszerzett és jól hasznosított oltalmak további bevételeket jelentenek az egyetemnek.

Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke azt emelte ki, hogy a MOME-n egy nemzetközi szintű egyetemi márka felépítésén dolgoznak. „Ehhez a szellemi tulajdon kezelésében is bátor és innovatív megközelítésre van szükség, ami egyszerre ösztönzi, védi és hasznosítja az egyetemen létrejövő új tudást. Ehhez támasz és garancia az SZTNH szakmai támogatása.”

Nyitókép: Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke. Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu