A megállapodásban hangsúlyozzák elkötelezettségüket a magyar és az egyetemes kultúra, a művészetek, ezen belül a színjátszás és az irodalom értékeinek népszerűsítése iránt.

A Szabó Tibor igazgató és Huszár Gábor polgármester által aláírt megállapodásban célként fogalmazták meg egymás támogatását, ennek keretében a színház tájolásra alkalmas produkcióit Szentgotthárdon is bemutathatják a jövőben, a színház pedig – a rendelkezésére álló eszközeivel – az önkormányzat programjait is segíteni fogja. 

A korábbi években már jó kapcsolat alakult ki a kisváros és a Weöres Sándor Színház között. A 2014-ben a szombathelyi színház készített színdarabot a szentgotthárdi csata 350. évfordulójára, a szombathelyi társulat tagjai aktív közreműködői voltak a Szerelmesek Fesztiváljának, de szombathelyi darabot is mutattak már be sikerrel a szentgotthárdi színházban.

Szentgotthárd oldaláról fontos esemény a megállapodás létrejötte, hiszen ezzel nem csupán elő kívánja segíteni a színház által biztosított kulturális értékek népszerűsítését, de azok közvetlen elérését is Szentgotthárdon. Ezen túlmenően támogatni szeretné a színház kultúraközvetítő céljainak megvalósítását, így biztosítja, hogy a színház által megküldött programajánlók, információk az önkormányzat kommunikációs csatornáin megjelenjenek, helyben lehetőséget biztosít a bérlet- és jegyárusításra, valamint a színház figyelemfelkeltő akcióira, egyéb rendezvényeire térítésmenetesen helyet biztosít Szentgotthárdon.

Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója hangsúlyozta, szeretné, ha ez a megállapodás mintaként szolgálhatna, és a Szentgotthárddal való együttműködés példája máshol is megvalósulhatna. Huszár Gábor polgármester megerősítette, hogy egy városnak nem csupán a kötelező feladatait kell ellátnia, hanem vállalnia kell a kultúra, a művészetek támogatását is, amelyek által még élhetőbbé válhat egy település. Az együttműködés határozatlan időre jött létre egyfajta keretmegállapodásként, az adott programok, előadások szervezése vagy egyéb projektekben való közreműködések mindig külön, egyedi szerződések tárgyát képezik majd. 

A színház és a város is elkötelezett, hogy a papírra vetett megállapodás kézzelfogható kulturális és művészeti értékké is válhasson. 

Fotó: Weöres Sándor Színház/Mészáros Zsolt