A hosszú távú megállapodást a Magyar Művészeti Akadémia részéről dr. Richly Gábor főtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár látta el kézjegyével az MMA székházában, a Pesti Vigadóban.

A megállapodás célja, hogy formalizálja a két intézmény együttműködését a magyar művészet kimagasló értékeinek külföldi bemutatása, népszerűsítése terén.

A dokumentum aláírása kapcsán Schőberl Márton elmondta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Magyar Művészeti Akadémia együttműködése nem új keletű, a két intézmény az elmúlt tíz évben számos kulturális projektet valósított meg közösen világszerte. Rámutatott, hogy a mostani megállapodás még eredményesebbé teheti a közös munkát, és jól szolgálja majd a magyar nemzet kiemelkedő kulturális értékeinek megismertetését.

Richly Gábor hangsúlyozta, az akadémia és a Külgazdasági és Külügyminisztérium már hosszabb ideje segíti egymás munkáját, de az MMA nagy várakozással tekint az új alapokra helyezett együttműködésre. Felkészültek rá, hogy a magyar kortárs művészet nemzetközi jelenlétének erősítésére az eddiginél is több projektjavaslatot tegyenek, az eddiginél is jelentősebb forrásokat biztosítsanak költségvetésükből.

A közös programok elsősorban a külföldi magyar kulturális központok – a Liszt-intézetek – bevonásával valósulnak meg, amelyek megkülönböztetett figyelmet fordítanak majd az MMA művészeinek külföldi bemutatására programjaik tervezése során.

Nyitókép: MMA