fbpx

Együttműködést kötött a MODEM és a Szegedi Tudományegyetem

A debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ közreműködésével folytatódik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) design- és művészetmenedzsment mesterképzése, amelynek népszerűsége mutatja, hogy a régióban komoly igény van az ilyen szakemberekre.

A létrejött megállapodásnak köszönhetően a hallgatók szakmai gyakorlat keretében aktív szerepet vállalnak majd a MODEM projektjeiben, illetve megismerhetik a MODEM által szervezett kurzusokat is. Prof. dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja kifejtette, a művészeti ipar egyre erőteljesebben jelen van a szolgáltatások körében, az úti célok kiválasztásánál egyre fontosabbá válik a kultúra iránti igény, amelynek komoly gazdasági vonzata van, ezeket pedig szakembereknek kell kiszolgálniuk. Kiemelte, hogy nemcsak egy képzőhelyet szeretnének, hanem komoly szakmai együttműködést a MODEM szakembereivel, hiszen a magyar múzeumi intézményrendszerben meghatározó szerepet játszó debreceni intézmény kultúraközvetítő és edukációs céljai megegyeznek a szakéval.

Dr. Süli-Zakar Szabolcs, a MODEM művészeti vezetője hangsúlyozta, az intézmény célja, hogy a hagyományos programok mellett kilépjen az intézmény falai közül, minél szélesebb körben mutassa be, milyen izgalmas és mennyire aktuális kérdésekkel foglalkozik a kortárs művészet. Fontos, hogy ne csak az intézmény falain belül hozzák közelebb a kortárs művészetet az emberekhez, hanem szemináriumokkal, más múzeumi kooperációkkal, kitelepülésekkel vagy egyetemi együttműködésekkel is hozzájáruljanak a kulturális nevelés és érzékenyítés széleskörű közvetítéséhez.

Kiemelte, hogy a MODEM és a Debreceni Egyetem tavaly közösen indított képzése mellett a Don Tamás kurátor irányításával létrehozott, jelenleg is látható 30+ című kiállításhoz kapcsolódva több száz foglalkozást tartottak, amelyeken személyesen és online is részt vehettek az érdeklődők az általános iskolástól a felnőttkorig, továbbá hamarosan megjelenik a tárlat múzeumpedagógiai anyagokkal bővített katalógusa is, amelyet oktatási intézmények számára készítenek.

Nyitókép forrása: MODEM

A rovat további cikkei